Home / Zdravie / Sú vitamíny vôbec potrebné?

Sú vitamíny vôbec potrebné?

Vitamíny telu neposkytujú energiu ani stavebnú hmotu ako cukry alebo tuky. Napriek tomu sú ale pre telo mimoriadne dôležité. Pomáhajú pri rôznych procesoch, ako napríklad hojenie rán, udržiavanie dobrého zraku, podpora imunitného systému, správny rast kostí a mnoho ďalších. Ak sa o nich chcete dozvedieť viac, čítajte ďalej.

Delenie vitamínov

Pre niekoho tento odsek môže byť iba nudnou biológiou, ale je veľmi dôležité pochopiť rozdiely medzi dvoma skupinami vitamínov. Jedny sú rozpustné v tukoch (D, E, K, A) a ostatné vo vode. Čo to znamená pre váš organizmus? Keďže všetci máme aspoň nejaké zásoby tuku, vitamíny D, E, K a A sa do nich dokážu uložiť. Naopak voda sa z tela stále postupne vylučuje, takže vitamíny rozpustné vo vode idú s ňou. Preto je dôležité druhú spomenutú skupinu neustále doplňovať.

Základné funkcie

Každý z trinástich vitamínov má svoju funkciu, ale ak by v tele nebol dostatok všetkých, neboli by až také účinné. Vitamíny v podstate spolupracujú na tom, aby naše telo dobre fungovalo. Vitamín A podporuje zrak, imunitu, kožu, kosti a zuby. 8 vitamínov zo skupiny B podporuje zdravý metabolizmus, činnosť mozgu, produkciu hormónov, srdcovú činnosť a nervovú sústavu. Vitamín C, čo je asi najznámejší z nich, je zodpovedný za odolnosť organizmu voči chorobám. Vitamín D, spolu s vápnikom, sa starajú o správny rast kostí. Vitamín E je hlavne silným antioxidantom, a aj tvorbu červených krviniek. Tento veľmi úzko spolupracuje s vitamínom K, ktorý je zodpovedný za schopnosť krvi zrážať sa, teda zabraňuje vykrvácaniu.

Ako ich mať dosť

Dostatok vitamínov sa dá zaručiť správnym stravovaním. Keďže sa väčšina z nich do tela dostáva hlavne v jedle, treba sa v prípade ich nedostatku zamerať práve na zmenu jedálnička. Samozrejmosťou sú ovocie a zelenina, ktoré avšak musia byť doplnené strukovinami, celozrnnými potravinami, ale aj mäsom, z ktorého v obsahu vitamínov vynikajú hlavne ryby. Ak si nie ste istí svojim príjmom vitamínov, choďte za doktorom. Ten vám ponúkne výživové doplnky, ktoré potrebujete a potom si ich môžete kúpiť s Pilulka zľavovým kódom alebo Dr. Max zľavový kupón cez internetovú lekáreň. Nikdy si ale nedávajte vitamínové doplnky bez súhlasu s doktorom, lebo aj vitamínmi sa dá predávkovať.

Kozmetika s vitamínmi

Okrem jedla sa dajú vitamíny prijímať aj cez kožu. Tento fakt je známy už dlhší čas a preto vzniklo veľa kozmetických produktov s obsahom rôznych vitamínov. Účinky sú napríklad zmierňovanie suchosti pokožky (A), upokojenie a prekrvenie pokožky (B6), spomaľovanie starnutia pokožky (C), alebo zmierňovanie pigmentových škvŕn (D). Vitamíny sa v kozmetike vyskytujú v rôznych formách – krémy, séra, masky, ale aj šampóny a mydlá. V prípade že by ste si chceli niečo z týchto výrobkov vyskúšať, môžete využiť Notino zľavový kupón, vďaka ktorému na nich aj ušetríte.

Aby bolo vaše telo v čo najlepšom stave, nezabúdajte na dostatočný príjem vitamínov. Ako môžete vidieť, dnes je spôsobov ako ich doplniť naozaj veľa. Dôležité je sa pred použitím akéhokoľvek z vitamínových doplnkov poradiť s doktorom, aby ste sa nevystavovali zbytočnému riziku. Ak ale vitamínov budete mať dosť, uvidíte že sa budete nielen cítiť lepšie, ale budete aj vyzerať lepšie.