Home / Cestovanie / Ako vybrať odolné pneumatiky pre úžitkové vozidlá

Ako vybrať odolné pneumatiky pre úžitkové vozidlá

Možno stojíte práve vy pred ťažkým rozhodnutím o kúpe nových pneumatík. Či už potrebujete letné alebo zimné, mali by ste sa riadiť základnými pravidlami. Veľkou pomocou sú aj rady odborníkov, na základe ktorých budete s výberom spokojný.

Počúvajte odborníkov a sledujte testy 

Púšťať sa sám do kúpy pneumatík pre úžitkové vozidlá je nie vždy dobrý nápad a to najmä vtedy, ak ste to ešte nikdy predtým nerobili. Vyberať zimné alebo letné pneumatiky na dodávku, karavan alebo nákladné vozidlo je o trochu niečo iné, ako pre klasické osobné auto. Parametre sa vo viacerých veciach odlišujú a to už len z pohľadu samotnej výšky auta, preto je dobré využiť rady odborníkov. Môže ísť napríklad o automechanikov, ktorí vám podľa informácií o aute presne povedia, aké pneumatiky máte hľadať. V prípade, že chcete túto cestu vynechať, pomôže aj test pneumatík, ktorého cieľom je práve pomoc pre motoristov pri rozhodovaní o kúpe. Síce tu nezistíte, aký konkrétny typ je vhodný na vaše úžitkové vozidlo, no dozviete sa viac o kvalite pneumatík, ktoré sú na trhu k dispozícii. Asi každý z nás by chcel mať tie najlepšie letné pneumatiky, ktoré nielen dlho vydržia, ale budú spoľahlivé aj v rámci bezpečnosti a iných jazdných vlastností. Práve testy pneumatík prinášajú tento druh informácií, ktoré sú spoľahlivé a overené. Výhodou je aj ich aktuálnosť, ktorá sa pravidelne mení, za čo môže neustály vývoj pneumatík. Vždy si teda dajte pozor, aby ste sa riadili najnovším testom a nie neaktuálnym.

Sledujte označenie v podobe štítkov

Veľkým pomocníkom na to, aby ste vedeli, aké parametre majú spĺňať vaše pneumatiky, je označenie pneumatík v podobe štítkov. Hoci v minulosti sme ich vôbec nepoznali, dnes sú dôležitou súčasťou každej jednej gumy. Už niekoľko rokov ich bez tohto označenia v rámci Európskej únie nenájdeme, čo uľahčuje nielen samotnú kúpu, ale aj porovnávanie výrobkov. Spotrebitelia tak majú ľahšiu pozíciu, ako kedykoľvek predtým. Problémom v praxi býva, že nie každý vie tieto štítky aj čítať. Existujú konkrétne návody, ktoré je dobré si dopredu preštudovať. Nejde síce o nič zložité, no ak budete vedieť, ktorý parameter čo znamená, kúpa nových pneumatík bude hračkou. Spokojnosť s novými pneumatikami si zaručíte tým, že skombinujete všetky vyššie uvedené možnosti pomoci. Je len na vás, ktoré z nich si vyberiete.