Home / Cestovanie / Ktoré zimné pneumatiky sú najlepšie?

Ktoré zimné pneumatiky sú najlepšie?

Šoférovanie počas zimy si vyžaduje plnú sústredenosť, šoférske zručnosti, top technický stav vozidla a hlavne kvalitné zimné pneumatiky. Pneumatiky zabránia šmyku alebo kolízii aj počas najhoršieho počasia, na zasneženej či zľadovatenej vozovke. Viete, ktoré zimné pneumatiky sú najlepšie? My áno. Každoročné testy pneumatík už totiž majú tohtoročného víťaza.

Zopakujme si základné pravidlá

Na Slovensku sú podľa zákona zimné pneumatiky povinné od 15. novembra do 31. marca. Každý uvedomelý šofér však vie, že prezúvať by sa malo i skorej. Hlavne v prípade, že sa na vozovke tvorí námraza, ľad, je na nej súvislá vrstva snehu alebo teploty cez deň klesajú pod 7°C. Zimné pneumatiky musíte vymeniť na všetkých nápravách a ich dezén nesmie byť menší ako 4 mm. Na pneumatikách by ste šetriť nemali. Najlacnejšie pneumatiky síce potešia vašu peňaženku, ale nemusia vás plne chrániť v nebezpečných situáciách.  Ak vidíte na pneumatikách poškodenie alebo je ich dezén menší ako uvedená norma, ihneď si zaobstarajte nové. Pneumatiky zväčša vydržia 4 až 5 rokov. Staršie pneumatiky so sebou nesú značné riziká. Predlžuje sa brzdná dráha vozidla, auto dobre nesedí v zákrutách a zvyšuje sa riziko šmyku. Veľa o kvalite pneumatík napovedá značenie pneumatík a testy renomovaných výrobcov. Výsledky tohtoročných testov sú už známe.

Tieto zimné pneumatiky sú najlepšie

Podľa testu zimných pneumatík ADAC 2020 sa jasným víťazom stali pneumatiky značky Bridgestone Blizzak LM005. Počas testu sa pod drobnohľadom odborníkov ocitlo až 15 rôznych značiek pneumatík, medzi ktorými jasne zvíťazili práve Bridgestone. Vďaka zvýšenému obsahu silika v zmesi na ich výrobu sa maximalizovali jedinečné jazdné vlastnosti vozidla na snehu a počas tuhých mrazov. Posun nastal aj v počte priečnych drážok dezénu, ktoré zvyšujú odvádzanie vody. Zimné pneumatiky Blizzak LM005 potešia vašu peňaženku. Ich valivý odpor je oveľa nižší ako u konkurencie, a preto pocítite úsporu pri spotrebe paliva. Ako čerešnička na torte vyznievajú ďalšie bezkonkurenčné vlastnosti týchto pneumatík – nízka hlučnosť pri jazde, zvýšená životnosť a vo verzii DriveGuard technológia run-flat pri defekte a strate tlaku v pneumatike.