Home / Elektro / Ako si vybrať správnu vŕtačku?

Ako si vybrať správnu vŕtačku?

Ako si vybrať správnu vŕtačku?Elektrická vŕtačka je univerzálnym pomocníkom, ktorý se vám zíde pri mnohých rekonštrukciách. Ceny vŕtačiek sa v posledných rokoch dokonca značne znížili a dnes si tak môžete kúpiť veľmi kvalitný typ za rozumnú cenu. Prečítajte si, ako si z širokej ponuky vybrať a neprehlúpiť.

Vŕtačka je absolútne nevyhnutný typ náradia pre každého väčšieho i menšieho domáceho majstra. Ak sa rozhodujete, akú vŕtačku kúpiť, zamyslite sa nad tým, ako často ju budete používať a na aký typ práce. Od toho sa odvíja jej výkon, ktorý budete potrebovať. Voľba samozrejme závisí aj od toho, koľko ste do nového náradia ochotný investovať.

Aku vŕtačka sa hodí na vŕtanie aj skrutkovanie

Aku vŕtačka patrí k typom s najširším využitím. Je to v podstate vŕtačka a elektrický skrutkovač v jednom. Tento typ náradia je poháňaný akumulátorom, vďaka čomu sa ľahko prenáša a nie je ťažký. Niektorí výrobcovia naviac dodávajú aku vŕtačku s dvoma akumulátormi, takže môžete mať pri práci vždy jeden nabitý akumulátor v zásobe. Výborne sa hodí na drobné práce a všade tam, kde nemáte možnosť pripojenia vŕtačky do elektriny.

Unsplash.com

Elektrická vŕtačka s příklepom alebo bez?

Elektrické vŕtačky pracujú spravidla s vyšším výkonom než aku vŕtačky, avšak bývajú ťažšie a tým pádom je aj manipulácia s nimi náročnejšia. Vďaka napájaniu do siete nepotrebujú nabíhanie a vy sa tak nemusíte obávať nechcených prestávok pri práci. Štandardná elektrická vŕtačka sa hodí na vŕtanie otvorov do dreva, plastu a iných mäkkých materiálov. Pre nenáročných domácich majstrov sú absolútne dostačujúce a ľahko sa s nimi prauje. Na druhú stranu majú o niečo nižší výkon a betónovú stenu s nimi neprevŕtate.

Naopak príklepové vŕtačky sa zvyčajne používajú na ťažké práce a pre profesionálov a náročných domácich majstrov sú jasnou voľbou. Majú totiž vysoký výkon, takže s nimi zvládnete prevŕtať betón aj kameň a predovšetkým sú všestranné. Využijete ich nielen na vŕtanie do všetkých materiálov, ale so správnym nástavcom vám pomôžu aj s miešaním, brúsením alebo frézovaním. Medzi modelmi príklepových vŕtačiek nájdete vŕtačky bezdrôtové aj také, ktoré sú napájané zo siete.

Vyznajte sa vo výkonoch vŕtačiek

S výkonom samozrejme rastie aj cena vŕtačky. Nenáročným majstrom, ktorí vŕtajú iba príležitostne, postačí vŕtačka s príkonom okolo 600 W. Ak v dielni niečo pravidelne vyrábate alebo opravujete, pozerajte na modely s príkonom okolo 1200 W. A na koniec profesionáli – tí sa nezaobídu s výkonnými vŕtačkami, ktoré majú príkon 1500 W a viac.

Aby vám vŕtačka slúžila čo najdlšie, venujte čas aj jej pravidelnej údržbe. Nie je potrebné ju hneď celú rozoberať. Bohato postačí, keď budete udržiavať v čistote vonkajší kryt a premazávať hlavicu. Nezabudnite aj na pravidelné čistenie zanesených otvorov v tele vŕtačky. Predídete tak poškodeniu alebo prehriatiu motora. Čo sa týka premazávania hlavice, vždy postupujte podľa inštrukcií v manuáli.

 

Pexels.com