Home / Zdravie / Trápia vás bolesti chrbta? Poradíme vám, ako s bolesťou zatočíte

Trápia vás bolesti chrbta? Poradíme vám, ako s bolesťou zatočíte

Trápia vás bolesti chrbta? Poradíme vám, ako s bolesťou zatočíte

Trápia vás bolesti chrbta? Poradíme vám, ako s bolesťou zatočíte

Budíte sa rozlámaní, celý deň hľadáte vhodnú polohu, ktorá by eliminovala bolesť chrbta a na sklonku dňa dokážete len ležať? Bolesti chrbta sú veľmi nepríjemné a dokážu enormne znížiť kvalitu života. Bohužiaľ sa čoraz častejšie objavujú u mladých ľudí. Nie je to síce útecha, ale bolesťami chrbta trpí vyše 20 % dospelej populácie.

Ako vzniká bolesť chrbta a čo je jej príčinou

Bolesť chrbta vo väčšine prípadov vzniká pri bežných činnostiach, ktoré denne vykonávame. Respektíve bolesť vzniká preto, že tieto denné činnosti robíme zle. Chrbát vás môže bolieť celý alebo len jeho časti. Zo začiatku sa bolesti objavujú sporadicky, ale keď im nevenujete pozornosť, začnú sa stupňovať. Ak si rozdelíme chrbát na viacej častí, dokážeme odhaliť, čo stojí za bolesťou. Napríklad bolesť v dolnej časti chrbta vzniká predovšetkým u ľudí, ktorí sa nesprávne zohýbajú pri upratovaní či pri prenášaní ťažších bremien. V driekovej oblasti pociťujú bolesť tiež športovci venujúci sa posilňovaniu, keďže dvíhajú činky do výšky z nesprávnej polohy. Podobné bolesti môžete cítiť aj medzi lopatkami. Bolesť chrbta medzi lopatkami je výsledkom preťaženia podobne ako je to pri bolesti v krížoch. Spôsobujete si ju fyzickým zaťažením, zlou polohou tela pri sedení, náhlou zmenou polohy, ale tiež pri prechladnutí. Spomeňme aj bolesti krčnej chrbtice, ktoré sú najviac citeľné v ranných hodinách. Ide vlastne o natiahnutie svalov kvôli zlej polohe pri spánku. Príčinou býva tiež nevhodný vankúš alebo matrace. Krčná chrbtica vás môže začať bolieť aj počas dňa, keď dlho sedíte za počítačom a nemeníte polohu tela. Bolesti krčnej chrbtice niekedy pramenia z uponáhľaného, stresujúceho života. Veľký pozor si dávajte na akútnu bolesť, ktorá vystreľuje do istej časti tela. V tomto prípade vám radíme ihneď navštíviť lekára, pretože môže ísť o varovný signál organizmu, že je niečo v neporiadku so srdcom, obličkami či so žalúdkom.

Uľaviť bolesti chrbta sa dá viacerými spôsobmi

Uľaviť bolesti chrbta sa dá viacerými spôsobmiAk ste navštívili lekára a zistili ste, že bolesti chrbta vo vašom prípade vznikli nesprávnym spôsobom života, sedavým zamestnaním, prílišnou námahou alebo nerovnomerným zaťažením chrbtice, môžete bolesti uľaviť viacerými spôsobmi. V prvom rade je potrebné sa začať hýbať. Absolútne nevhodné je jednorazové, náročné cvičenie alebo trénovanie bez znalosti techniky cvikov. Preto je dôležité začať s mierou, venovať sa pohybu pravidelne a najlepšie pod dozorom fyzioterapeuta. Odborník vám nielen ukáže cviky na bolesť chrbta, ale vám tiež poradí, ktorý šport je pre vás najvhodnejší. Niekomu pomôže obyčajná chôdza, občasné pretiahnutie chrbta a iný musí chrbát posilňovať alebo párkrát do týždňa plávať. Spomínali sme, že spúšťačom bolestí môže byť tiež stres. Stres a psychicky náročné situácie spôsobujú zlé držanie tela, stuhnutosť svalov a napätie v celej chrbtovej oblasti. Život nie je len o práci, a preto sa naučte odpočívať. Vyskúšajte niektoré z antistresových aktivít alebo sa venujte joge, ktorá nielen uvoľní svaly, ale tiež prečistí myseľ. Na škodu nie je ani občasná masáž. Investujte do kvalitného maséra, ktorý už pri prvom pohybe rúk odhalí miesta, ktoré je potrebné uvoľniť. Masáž však nie je riešením bolestí, ale len spôsobom ako dočasne bolesti zmierniť. Vždy je najdôležitejšie zistiť, čo je príčinou vašich problémov a túto príčinu zo života odstrániť.

Pomôžu vám vitamíny, lieky a výživové doplnky

Okrem všetkých už uvedených spôsobov boja s bolesťami chrbta je dôležité prijímať výživové doplnky, ktoré bolesti zmiernia alebo ich dokážu dokonca odstrániť. Pre uvoľnenie svalov a nervov namáhaných pri nesprávnom držaní tela je potrebné telu dodať dostatok enzýmov a vitamínov. Enzýmy podporia prekrvenie a látkovú premenu. Všetky potrebné enzýmy pomáhajúce pri bolesti chrbta nájdete v lieku Wobenzym. Z vitamínov sú pri liečbe bolestí chrbta najdôležitejšie vitamíny radu B. Tieto vitamíny a látky liečiace zápaly a ochorenie nervov obsahuje liek Milgamma. Zabudnúť nesmieme na vitamín D, ktorý mnohí z vás poznajú len ako vitamín podporujúci imunitu. Déčko však pomáha tiež pri posilňovaní stavcov, kĺbov, svalov a kostí.