Home / Zdravie / Recepty na zápal žalúdka

Recepty na zápal žalúdka

Zápal žalúdka

Zápal žalúdka je nepríjemné ochorenie, ktoré môže viesť k závažným dlhotrvajúcim problémom. Zápal žalúdka, tiež nazývaný gastritída môže byť akútny, alebo v prípade neliečenej gastritídy môže prejsť do chronickej podoby.

Či už sa jedná o akútny alebo chronický zápal žalúdka, súčasťoou liečby by malo byť aj vhodné stravovanie. Niektoré jedlá či potraviny, ktoré spôsobujú tráviace ťažkosti a sú zápalotvorné je potrebné úplne z jedálnička vyhodiť. Iné potraviny však pôsobia protizápalovo a vhodne zakomponované môžu podporiť liečbu gastritídy.

Čo je zápal žalúdka?

Zápal žalúdka nastáva vtedy, keď vznikne zápal stien žalúdka a sliznice, ktorá tieto steny pokrýva. V akútnej forme trvá zápal žalúdka len pár dní. Obvykle je spôsobený nevhodnou stravou či stresom.

Pri chronickej forme ide zvyčajne o dlhodobú, viacmesačnú záležitosť. Zo začiatku môže byť úplne bez bolesti a iných príznakov. Býva niekedy spôsobený podráždením sliznice liečivami, často však môže mať takéto príznaky helicobacter.

Ako vplýva jedlo na zápal žalúdka?

Jedlo vo forme liečebnej diéty môže výrazne pomôcť pri liečbe gastritídy. Napomáha obmedzeniu trávenia nevhodných potravín, dráždiacich žalúdok. Podporuje protizápalové účinky výberom vhodných protizápalových potravín. Tieto potraviny zmierňujú nadmernú kyslosť žalúdka, ktorá tiež dráždi sliznicu žalúdka. Vhodnou stravou tiež možno zmierniť príznaky, súvisiace s gastritídou, napríklad bolesti, pálenie, nadúvanie či nechutenstvo. Pri zaradení probiotík do diétnej stravy môže prísť k zlepšeniu imunity celej tráviacej sústavy.

Nevhodné jedlá pri zápale žalúdka

Pri definovaní vhodnej diéty pri zápale žalúdka sa musíme najskôr pozrieť na to, čo vyradiť z jedálnička. Sú to poväčšine potraviny, ktoré sú zápalotvorné alebo dráždia sliznicu žalúdka. Medzi takéto  potraviny patria:

  • Pikantné jedlá, tj. jedlá ochutené s chilli alebo  kayenským korením.
  • Citrusové plody. Ich kyslosť môže zvyšovať kyslosť žalúdka a dráždniť sliznicu.
  • Polotovary a priemyselne spracované potraviny je tiež potrebné pri gastritíde vylúčiť.
  • Alkohol môže byť príčinou gastritídy, no aj zhoršujúcim faktorom.
  • Ťažké a mastné jedlá, ktoré sú pre žalúdok náročné na strávenie.

Vhodné jedlá pri zápale žalúdka

Hlavnou úlohou diéty pri zápale žalúdka je pomôcť odľahčiť chorý žalúdok a umožňiť mu tráviť potravu aj napriek zápalu. Preto  je potrebné potlačiť prekyslené prostredie v žalúdku a pomôcť zvýšiť imunitu tráviaceho traktu. Tomu môžu výrazne napomôcť potraviny s priaznivým vplyvom na žalúdok:

Probiotické potraviny

Na  akútnu formu gastritídy, ale aj na ťažkosti spôsobené baktériou helicobacter pylori veľmi dobre pôsobia probiotiká. S/ to potraviny, ktoré obsahujú baktériové kultúry, ktoré napomáhajú tráveniu, bojujú proti premnoženiu nesprávnych baktérií v mikroflóre tráviaceho traktu a zvyšujú prirodzenú imunitu žalúdka a čriev.

Ryby

Zdravé ryby, ktoré obsahujú omega 3 mastné kyseliny ako napríklad losos, tuniak či sardinky pomáhajú pri zápale žalúdka. Vyhýbajte sa však príliš tučným rybám, ako napríklad makrela, ktoré žalúdok príliš zaťažujú.

Oleje a olejnaté semená

Keďže pre imunitu žalúdka sú vhodné omega 3 mastné kyseliny, pre diétu pri zápale žalúdka je vhodné zaradiť všetky potraviny, ktoré tieto mastné kyseliny obsahujú. Môžu to byť napríklad rastlinné oleje ako sú ľanový, konopný či sezamový, ale aj priamo semená, bohaté na zdravé oleje a tuky.

Zeleninové šťavy

Zeleninové šťavy pôsobia upokojujúco a zmierňujú kyslosť prostredia v tráviacom trakte. Sú tiež aj výživné, preto dokážu nahradiť časť stravy a žalúdok zasýtiť. Neodporúča sa ich kombinovať s ovocnými šťavami, vtedy môže byť ich účinok úplne opačný.

Prírodné antibiotiká

Medzi potravinami či výživovými doplnkami sa nachádzajú suroviny, ktoré sú prirodzene antibiotické. Dokážu tráviaci trakt dezinfikovať, bojovať proti premnoženiu nevhodných baktérií a na rozdiel od farmaceutických antibiotík nedráždia sliznicu žalúdka. Takýmito prírodnými antibiotikami, ktoré sú vhodné zaradiť do diéty na gastritídu sú napríklad med a cesnak.

Veľmi silným prírodným antibiotikom je aj živica zo stromu Pistacius lentiscus, ktorá sa pestuje na gréckom ostrove Chios. Chioskú mastichu pooužívali tamojší obyvatelia už po stáročia na liečenie chorôb spojených s tráviacim traktom. Masticha je šetrná k sliznici žalúdka a pomáha pri liečbe gastritídy, spôsobenej práve infekciou helikobakterom. Výživové doplnky s chioskou mastichou je potrebné brať dlhší čas, ideálne aspoň dva mesiace.