Home / Ľudia / Ako vyzrieť na dobrú husaciu pečienku?

Ako vyzrieť na dobrú husaciu pečienku?

Kvalitná a chutná husacina 

Ste typ človeka, ktorý sa nezdráha si v reštaurácii pochutnať na kvalitnej a šťavnatej husacine podávanej s lokšou, či delikátnej husacej pečienke zaliatej v masti? Radi by ste si podobné pokrmy z času na čas pripravili aj doma, no uvedomujete si, že príprava jedál z husaciny si vyžaduje kus kulinárskeho umenia, a preto sa radšej doma nepúšťate do ich prípravy? Ak je tomu tak, v tom prípade vás potešíme, pretože vám v nasledujúcom článku jednoducho a zrozumiteľne popíšeme ako si môžete pripraviť vašu vlastnú husaciu pochúťku v podobe husacej pečienky.

Bez akých ingrediencií sa nezaobídete? 

Kvalitná a chutná husacina je prirodzene najdôležitejšou súčasťou každého pokrmu z husacieho mäsa. Preto by ste aj pri výber husacej pečienky mali v prvom rade dbať na jej kvalitu, bez ktorej sa vám nepodarí pripraviť pokrm podobnej kvality ako v reštaurácii. Všetky výrobky z husacieho mäsa odporúčame zháňať výhradne u lokálnych predajcov špecializujúcich sa na chov husí, predaj mäsa a ďalších príbuzných výrobkov. Dôležitou ingredienciou je tiež husací tuk, ktorý je nevyhnutný na to, aby vaša husacia pečienka dosiahla dokonalej chuti a šťavnatosti. Ďalej budete potrebovať mlieko, čierne korenie a soľ. Husaciu pečienku je tiež vhodné podávať s marinádou, ktorá ešte viac dokreslí a zvýrazní chuť a celkový gurmánsky zážitok z pokrmu. Veľmi obľúbenou alternatívou je chuťové poháriky potešujúca marináda pozostávajúca z brandy (alebo sladkého vína), kryštálového cukru a soli.

Ako na prípravu?

Starostlivo vyberanú pečeň stačí zaliať mliekom, pričom by v ňom mala byť ponorená celá, a nechať ju cez noc odstáť v chladničke. Mlieko spôsobí drobné narušenie štruktúri pečene, čo zapríčiní, že pečeň bude zbavená zvyškovej krvi, ktorá v nej mohla zostať. Takto pripravenú pečeň následne už len posypete soľou, cukrom, zalejete brandy a necháte prikrytú marinovať po dobu približne šiestich hodín.

Po tomto čase prichádza na rad husací tuk, ktorý nakrájate na kúsky a dáte vypiecť. Akonáhle bude tuk vytopený, prelejete ho do ďalšieho hrnca. V momente, kedy začne tuk zľahka peniť prichádza čas na to, aby ste vložili dovnútra pečeň (mala by byť celá ponorená do vytopeného tuku). Pečeň v tuku následne budete na miernom ohni variť po dobu cca 10-15 minút, po uplynutí tejto doby hrniec s pečeňou v tuku stiahnete z ohňa a necháte odstáť aspoň 2 hodiny.

A môže sa stolovať…

Výsledkom by mala byť šťavnatá, zvnútra jemne ružová, delikátna pečeň, ktorú možno podávať s lokšou, brioškou, zemiakmi, či napríklad jablkovým kompótom. Ak by ste si však ani po prečítaní tohto článku neverili, že dokážete husaciu pečeň pripraviť tak ako v reštaurácii, odporúčame navštíviť reštauráciu Gurmánsky Grob nachádzajúcu sa v Slovenskom Grobe (obec v okrese Pezinok). Na tomto mieste si bezpochyby pochutnáte na šťavnatých a chutných jedlách z husaciny, a zároveň odídete s dokonalou predstavou o tom, ako má kvalitná husacia pečeň vyzerať a chutiť.