Home / Zdravie / Akné – prečo vzniká?

Akné – prečo vzniká?

Akné – prečo vzniká?S akné má každý z nás osobnú skúsenosť. Aj keď sa často prejavuje práve v období dospievania môže sa objaviť aj v neskoršom veku. Ako s týmto zápalovým kožným ochorením bojovať? Ako obmedziť tvorbu bielych pupáčikov? A dá sa to vôbec?

Príčiny vzniku akné

Dospievanie a puberta sú obdobím kedy dochádza v ľudskom organizme k hormonálnym zmenám. Tieto zmeny okrem iného spôsobujú aj nadmernú tvorbu kožného mazu, ktorý upcháva póry na pokožke. V póroch upchatých kožným mazom sa začínajú množiť baktérie. Organizmus v snahe zničiť baktérie spustí zápalovú reakciu.

Ako obmedziť tvorbu akné

Na vzniku akné sa tak podieľa viacero faktorov. Stačí ak jeden z nich obmedzíte a tvorba bielych pupáčikov sa obmedzí. Nadmernú tvorbu mazu vplyvom hormónov nezastavíte. Môžete ale obmedziť ďalšie faktory ako upchávanie pórov či množenie baktérií.

Starostlivosť o pokožku

Výborným prostriedkom je kozmetika na akné, ktorá pokožku vyčistí a zbaví ju nadbytočného mazu. Nedochádza tak k upchávaniu pórov.

Dôkladným vyčistením pleti môžete zároveň minimalizovať množstvo baktérií na pokožke. Baktérie, ktoré sa radi množia v upchatých póroch sú dôvodom vzniku zápalovej reakcie organizmu. Pokiaľ nie sú baktérie organizmus nemá dôvod spúšťať zápalové procesy.

Kožný maz

Nadmerná tvorba kožného mazu a vznik akné nemusí súvisieť len s obdobím puberty. Môže vás prekvapiť aj keď máte pubertu už dávno za sebou. Akné môže vzniknúť aj vďaka:

  • nesprávnej životospráve
  • zlej starostlivosti o pleť (póry sa môžu upchať nie len kožným mazom ale aj nečistotami z ovzdušia)
  • vplyvom prostredia
  • nízkou hladinou alebo nedostatkom vitamínov a/alebo minerálov
  • stres

Biele pupáčiky vás bez vhodnej starostlivosti o pleť môžu trápiť aj celý život. Svoje o tom vedia hlavne ženy. Predmenštruačné akné je spôsobené zmenami hladiny hormónov. Tento problém sa nemusí týkať všetkých žien, ale je pomerne časté.