Home / Cestovanie / Bezpečnostné pásy – pasívny bezpečnostný prvok vo vozidle

Bezpečnostné pásy – pasívny bezpečnostný prvok vo vozidle

Bezpečnostné pásy – pasívny bezpečnostný prvok vo vozidleNové vozidlá sú skonštruované tak, aby vás chránili od kolies až po strechu. Nachádzajú sa v nich pasívne i aktívne bezpečnostné prvky eliminujúce riziko havárie. V prípade havárie tieto prvky chránia pasažierov, aby sa pri kolízii alebo prevrátení zabránilo ich fatálnemu zraneniu. Základným pasívnym bezpečnostným prvkom každého vozila sú bezpečnostné pásy. Veríme, že ich používate pri každej jazde.

Bezpečnostné prvky – strážni anjeli v každom vozidle

V prvom rade musíme poznamenať, že môžete vlastniť najnovší model špičkového vozidla, kúpiť si nové zimné a letné pneumatiky, spoľahnúť sa na overené značky ako sú pneumatiky Kormorán, ale bez dodržiavania pravidiel premávky a bez zdravého rozumu vás ani jazda v tanku nezachráni. Bezpečnosť v každom vozidle sa zvyšuje vďaka rôznym elektronickým systémom alebo pasívnymi prvkami akú sú airbagy či pásy. Dnes už nie sú ničím výnimočné senzory v podobe parkovacích asistentov. Senzory bránia kolízii, pripomenú vám, aby ste dodržiavali bezpečnú vzdialenosť. Dôležité sú tiež senzory, ktoré merajú tlak v pneumatikách a údaje o tlaku prenášajú vo forme informácií na prístrojovú dosku. Tlakové senzory sú skvelou pomôckou, keď plne naložíte strešné boxy Northline a vyrazíte na dovolenku. Priame snímače tlaku pneumatík bránia riziku šmyku či neubrzdenia vozidla z dôvodu príliš nízke i vysokého tlaku v pneumatikách. Pri núdzovom brzdení vás podrží systém ABS, ktorý bráni zablokovaniu bŕzd. V budúcnosti sa ráta s tým, že každé vozidlo bude mať nainštalovaný spomaľovač. Ten vás upozorní, keď prekročíte povolenú rýchlosť v prechádzanom úseku. Veľkým pomocníkom bude technológia, ktorá vás upozorní na vybočenie z jazdného pruhu.

Pásy zostanú vždy najdôležitejším bezpečnostným prvkom

Bezpečnostné pásy spolu s opierkami na hlavu a ergonomickou konštrukciou sedadiel vždy zostanú najdôležitejšími bezpečnostnými prvkami vo vozidle. Samozrejme, že pri prudkom náraze je dôležitá tiež funkčnosť airbagov. Ak si nezapnete bezpečnostné pásy, neobávajte sa len pokuty. Pri prudkom brzdení jednoducho preletíte cez predné sklo. Následky sú viac ako jasné… Podobne skončíte, ak do vášho automobilu narazí zozadu iné vozidlo. Vo väčšine vozidiel sa nachádza trojbodový zapínací pás, ktorý je s ohľadom na bezpečnosť dostatočnou ochranou. Vo veľmi výkonných a pretekárskych vozidlách sa nachádzajú aj viacbodové pásy, ktoré lepšie rozložia váhu tela pri prudkom náraze. Tehotným ženám odporúčame dokúpiť tehotenský bezpečnostný pás. Takýto pás je vyrobený z mäkších materiálov a vedie pod bedrami. Sedadlo si vždy nastavte tak, aby vám pás neprechádzal cez krk a v spodnej časti neobopínal brucho.