Home / Bývanie / Aké fototapety v spálni nenarušia vaše pohodlie a komfort?

Aké fototapety v spálni nenarušia vaše pohodlie a komfort?

Aké fototapety v spálni nenarušia vaše pohodlie a komfort?Tapety na stenu sú stále moderné a možností ich výberu je čoraz viac. Jemné vzory aj výrazné motívy prinesú do spálne ten správny štýl aj atmosféru. Viete ale, aké fototapety sú do tohto priestoru najvhodnejšie?

Pokračujte v čítaní a určite sa dozviete o tejto luxusnej a modernej ozdobe steny oveľa viac.

Aký druh tapety si vybrať?

Existuje viacero druhov tapiet, pričom asi najčastejšie máte na výber vliesové, latexové alebo samolepiace tapety. Ak chcete tapety na stenu, samolepiace nie sú správna voľba, pretože sú určené predovšetkým na nábytok, nalepiť sa dajú napríklad aj na dvere alebo šatníkové skrine. Siahať by ste mali skôr po vliesových alebo latexových tapetách.

Vliesové tapety sú vyrobené z netkanej textílie, sú rozmerovo stále a odolné voči oderu aj poškodeniu, navyše sú aj umývateľné. Odolné voči oderu a umývateľné sú aj latexové tapety. Obe možnosti sú teda vhodné pre použitie v spálni.

Zvážte upokojujúce farby a motívy

Keďže spálňa je miesto na oddych, nemalo by vás v nej nič vyrušovať. Fototapety sa najčastejšie umiestňujú na stenu za posteľ a tak sú pomerne dominantný dizajnový prvok. Vhodné sú preto  tapety na stenu v upokojujúcich farbách, napríklad s prírodnými motívmi. Vybrať si môžete fototapetu s vodopádom v džungli, člnmi na jazere, romantický západ slnka nad oceánom či očarujúce horské panorámy.

Obľúbené sú však aj kvetinové motívy s ružami, tulipánmi alebo vlčími makmi. Moderná spálňa ale bude vyzerať dobre aj s abstraktnou fototapetou. Riaďte sa najmä svojim vkusom a samozrejme zariadením spálne. Tapeta by mala ladiť s jej nábytkom a doplnkami.

V spálni by síce malo byť minimum doplnkov, ale vkusné obrazy na plátne, ktoré dotvoria atmosféru sú viac ako vítané.  Dávajte si však pozor, aby ich nebolo priveľa a aby v kombinácii s tapetou nepôsobila spálňa príliš prekombinovane.

Vhodnejšie budú menšie obrazy a v podobnom štýle ako tapeta. Pokiaľ sa tapety vzdáte, môžete si dovoliť aj dominantnejší obraz. Uvidíte, že tieto doplnky pokojnú atmosféru spálne nijako nenarušia, ba naopak, dodajú jej ten správny šmrnc a vášmu pohodliu neuškodia.

 

Zdroj obrázka: Toyakisphoto / Shutterstock.com