Home / Ľudia / 5 tipov, podľa čoho vyberať turistické topánky

5 tipov, podľa čoho vyberať turistické topánky

5 tipov, podľa čoho vyberať turistické topánkyJeseň je tým  správnym obdobím, kedy by ste mali vyskúšať zdolať svoje prvé turistické trasy. Príjemné počasie a k tomu farebné scenérie vám dodajú energiu do dlhej zimy. Počas jesene je však terén o niečo zložitejší ako v lete. Mokré jesenné lístie môže byť nebezpečné. Preto je viac ako nutné, aby ste do hôr vyrazili v turistickej obuvi. Podľa čoho ju vyberať?

1. Podľa rozmeru

Ideálne je, keď si môžete turistické topánky vyskúšať naživo. Realita je iná, pretože turistická obuv je v online obchodoch oveľa lacnejšia a hlavne máte na výber veľké množstvo modelov. Nezostáva vám nič iné, ako si chodidlo zmerať. E-shopy priamo na svojich stránkach informujú o spôsobe meranie chodidiel a následne si podľa tabuľky vyberiete váš rozmer. A skutočne spoľahlivé internetové obchody vám umožnia topánky vymeniť, ak vám veľkosť nesadne, bez poplatku.

2. Podľa vrchného materiálu

Turistické topánky sa vyrábajú z textilných materiálov, z kože alebo kombinácie týchto dvoch materiálov. Najdlhšie vám vydržia kožené topánky. Zlou voľbou nie sú ani textílie, ktoré vám budú stačiť, ak chodíte na kratšie túry do ľahšieho terénu. Textilné materiály uprednostňujú predovšetkým dámy. Dámska turistická obuv ušitá z textílií je totiž ľahká.

3. Podľa membrány

Textilných alebo kombinovaných materiálov sa obávať nemusíte, čo sa vlhkosti týka. Overte si však či je v topánkach všitá membrána. Tá je vnútornou ochranou obuvi proti premoknutiu. Zároveň odvádza vlhkosť  z chodidla. Najkvalitnejšie turistické topánky majú vo vnútri všitú Gore-Tex membránu.

4. Podľa podošvy

Počas dažďa alebo pri lezení po skalách je dôležité, aby vaša turistická obuv disponovala prepracovanou podošvou. Najčastejšie ide o značku Vibram. Obuv do náročného terénu má podošvu vyrobené z viacerých vrstiev. Najspodnejšia časť je členitá, aby vzor dokázal odvádzať vodu a bránil pošmyknutiu.

5. Podľa vzhľadu

Zabudnite na nevábne turistické topánky, aké sa predávali v minulosti. Výrobcovia už myslia aj na estetickú stránku a topánky je možné kúpiť v rôznych farbách, ktoré ulahodia dámam i pánom. Značky sledujú trendy a prispôsobujú výrobu momentálnej módnej vlne.