Home / Nezaradené / Tlačiť tlacno, veľa, kvalitne a ….ekologicky.

Tlačiť tlacno, veľa, kvalitne a ….ekologicky.

Naše požiadavky spojené s tlačou každým rokom rastú. Pred niekoľkými rokmi ľuďom stačil fakt, že ich PC „spolupracuje“ s tlačiarňou a vôbec nejaký začiernený papier s čitateľným textom vylezie von. Čas však pokročil a nájsť dnes domácnosť, či firmu bez prinajmenšom atramentovej alebo laserovej tlačiarne nie je najľahšie. Dnes chceme tlačiť „schizofrenicky“ v akomsi trojuholníku – lacno – veľa – kvalitne. Posledné mesiace, či roky sú však zaujímavé ďalšou časťou tlačiacou sa do trojuholníka, z ktorého je zrazu štvoruholník – tlačiť EKOlogicky a zelene. Dá sa to vlastne? Aj o tom sme sa rozprávali s konateľom spoločnosti Soft-tech, s.r.o, ktorá prevádzkuje eshop Naplne-do-tlaciarni.sk, Ing. Marekom Kasardom.

reliable loans

1. V súčasnosti existuje akýsi pomyselný trojuholník pri tlačení, prejavuje sa v praxi? Ak áno, ako?

Máte pravdu, aj v segmente tlačiarní, atramentových náplní, či laserových tonerov sa prejavuje to, čo všade inde na trhu – ľudia chcú mať veľa – za málo. Keď sa im tieto dve požiadavky podarí skĺbiť, začínajú myslieť aj na ďalšiu vec, ktorou je kvalita tlače. Nájsť bod, v ktorom sa všetky požiadavky stretnú so spokojnosťou zákazníkov, je tak niekedy výzvou, ale osobne som sa ešte nestretol s prosbou alebo problémom, ktorý by som ja, alebo moji kolegovia nevedeli vyriešiť.

2. Kde je ten bod, pri ktorom si obyčajný človek povie: „áno, toto je dobrá cena za dobrú kvalitu, toto beriem?“

To je dobrá otázka. Na rovinu si musíme v prvom rade povedať, že značka stále predáva, a na Slovensku to platí dvojnásobne. Ak Slovák vidí značku, vo väčšine prípadov si povie – áno, tomu verím, to si kúpim, to musí byť dobré. Taký trend bohužiaľ stále funguje aj v segmente tlače, i keď celkom zbytočne.

3. Vravíte, že pri tlačení sa nemáme riadiť značkou, platí sa tu len za logo známeho výrobcu?

Dá sa povedať, že ste to vystihli. Uvediem príklad: cenové rozdiely v prípade alternatívnych laserových tonerov a originálnych laserových tonerov sú obrovské. Vo väčšine prípadov ušetríte kúpou alternatívy desiatky eur – v našom e-shope i viac.  Je nevyhnutné poznamenať, že počet vytlačených strán pri alternatívnych laserových toneroch nezriedka prekonáva výdrž tých originálnych.

4. Tlačiť ekologicky alebo tlačiť „zeleno“ – sú to reálne pojmy?

Určite áno a to v mnohých smeroch. Výrobcovia robia obrovské kroky vpred, čo sa pozitívne prejaví v nákladoch spojených s tlačou. Či už hovoríme o ECO režimoch šetriacich náplne, či tonery, cez režimy využívajúce obojstrannú tlač, čím sa šetrí papier a tým aj náklady naň a samozrejme i lesy. Ďalším krokom sú už aj režimy šetriace elektrickú energiu.

5. O náplniach sme si teda čo-to povedali, čo tlačiarne? Máte pre nás nejakú dobrú správu, či dobrý tip?

Prednedávnom sme si do domácnosti ako alternatívnu tlačiareň zakúpili čiernobielu laserovú tlačiareň HP LaserJet Pro P1102w Wifi. Potešila jednoduchou obsluhou, rýchlosťou a taktiež dvomi podávačmi na papier. Čo nás však najviac baví je podpora wifi a kompatibilita okrem tradičného OS Windows aj s Apple Mac OS. Je to taký šikovný malý pracant vhodný aj pre deti, ktorý veľa nestojí a alternatívny laserový toner je za babku. Vrelo odporúčame. 

A sme pri konci nášho rozhovoru, je niečo, čo by ste chceli odkázať naším čitateľom?

Ďakujem. Rád by som čitateľom odkázal, aby si každú svoju kúpu rozumne premysleli. Trh je pomerne veľký a je si z čoho vyberať. Alternatívne optické valce, čipy pre tonery, či laserové tonery sú tovarom, ktorého kúpou viete ušetriť hotové bohatstvo. Minúť je ľahké, ušetriť je ťažké, preto sa spoliehajte len na profesionálov, tí vedia čo robia.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Rozhovor : Erik

Návšteva: Ing. Marek Kasarda

Foto: sxc.hu