Home / Ostatné / Krabicu z hladkej lepenky môžete otvoriť aj 1000 x a nepraskne

Krabicu z hladkej lepenky môžete otvoriť aj 1000 x a nepraskne

Krabicu z hladkej lepenky môžete otvoriť aj 1000 x a nepraskne

Viete, čo majú spoločné knižné dosky, stolné hry, kalendáre, diáre či niektoré produktové obaly? Materiál, z ktorého sú vyrobené – lepenku. Pre svoju odolnosť a výdrž sa používa na výrobu obalov na potraviny, elektroniku či nábytok. V tomto článku vám bližšie popíšeme vlastnosti hladkej lepenky, jej výhody a využitie.

Čo je lepenka?

Ide o viacvrstvový papierový materiál s vysokou plošnou hmotnosťou. V podstate je to hrubý papier, častokrát recyklovaný, ktorý sa pre svoju vysokú pevnosť využíva najmä ako materiál na výrobu obalov. Podľa použitia delíme lepenku na hladkú a vlnitú, my sa však viac pozrieme na prvú menovanú. 

Hladká lepenka ako univerzálny materiál pre krabice i obaly na dokumenty 

Hladká lepenka je tenký, silný a odolný materiál s gramážou nad 250 g/m2. Vzniká zlisovaním 3 až 6 vrstiev papiera. Je to v podstate hrubý, za mokra zlisovaný papier, ktorý sa používa na výrobu obalových materiálov, ako sú spisové dosky, archívne krabice, obaly na dokumenty, organizéry, kufríky, dosky, knižné väzby a pod. 

Tenšia verzia lepenky, s gramážou nižšou (150 – 250 g/m2) sa už nazýva kartón. Obe však majú všestranné využitie. Výhodou je, že je na ne možné vyraziť napríklad logo firmy.  Skladačková lepenka sa používa na výrobu spotrebiteľských obalov, v ktorých je možné uchovávať a chrániť balené výrobky. Správnym dizajnom a aplikovaním dodatočných vrstiev sa odolnosť proti vlhkosti či tukom ešte viac posilní. 

Výhody obalov z hladkej lepenky

– ľahkosť a pevnosť,

– odolnosť proti vlhkosti a tukom,

– nízka cena,

– vysoká kvalita potlače, 

– neobmedzené množstvo tvarových riešení podľa predstáv klienta,

– ochrana životného prostredia (vyrába sa z recyklovaných materiálov).

Zhrnutie

Lepenka je materiál, s ktorým sa stretávame denne, či už doma, v práci, škole alebo v obchodoch. Pravidelne s ňou prichádzame do styku v podobe zápisníkov či kníh, ktorých obaly sú z nej vyrobené. Dôležité doklady si takisto ukladáme do obalov z lepenky. V obchodoch zas kupujeme keksíky, čokolády, syry, kozmetiku či lieky v lepenkových krabiciach. Lepenka má vo všeobecnosti skutočne rozmanité využitie a tiež praktickú i dekoratívnu funkciu. 

Hladká lepenka

Nezabúdajme tiež na to, že výrobky a obaly z lepenky sú biologicky rozložiteľné a taktiež ich môžete recyklovať. Preto sú okrem svojej praktickosti šetrné k životnému prostrediu.

Všeobecne je lepenka veľmi obľúbená aj vo firmách a kanceláriách, kde tvorí obaly na dokumenty, archivačné krabice a mnoho ďalších kancelárskych pomôcok a potrieb. Ak chcete mať svoje dokumenty na poriadku, prezrite si ponuku papierových krabíc a obalov na www.emba.shop. .