Home / Elektro / Ako vyberať konektory pre auto káble?

Ako vyberať konektory pre auto káble?

Výber správneho konektoru k príslušnej káblovej koncovke je kriticky dôležitý, v opačnom prípade sa môže stať, že dané spojenie nebude plniť svoj účel. V tomto článku vám ukážeme, na čo si pri výbere konektorov dávať pozor.

Predtým, ako začnete hľadať nový konektor, je potrebné ujasniť si, akú úlohu daný konektor, prípadne kábel, plní. Ak sa pozrieme na automobily, káble plnia rozličné úlohy. Niektoré prenášajú signál zo senzorov, niektoré sú určené na prenos audio a video dát, iné zas slúžia ako napájacie káble a vedú elektrický prúd. Typu káblu musí byť následne prispôsobený aj konektor, v opačnom prípade si nebude správne plniť svoju úlohu.

Sú to totiž predovšetkým konektory, ktoré sú pôvodcom mnohých problémov. Drvivá väčšina chybových hlásení a nefunkčných zariadení v automobiloch je spôsobená práve zlým konektorom. Prakticky všetky konektory sa časom opotrebúvajú. Mnohé z nich sú uložené v nevhodných podmienkach, v ktorých sú vystavované nadmernej vlhkosti, pôsobeniu nečistôt, alebo sú dokonca uložené v malom priestore, kde musia byť ohnuté, čím sa poškodzujú. Pri poškodení konektoru dochádza k prerušeniu signálu prichádzajúceho z káblu, čím dané zariadenie alebo senzor prestáva pracovať.

Dobrý konektor = kvalitný konektor

Samozrejme, kvalita je dôležitá nielen v prípade konektorov pre auto káble, rovnako je podstatná aj pri iných typoch konektorov. Nezanedbateľným aspektom sú aj koncovky, či už na reproduktorové káble, alebo všetky ostatné typy káblov. Jedine kvalitná koncovka a konektor dokáže vytvoriť odolné spojenie, ktoré vydrží slúžiť dlhé roky bez akýchkoľvek problémov.

Mnohí výrobcovia používajú na svojich zariadeniach najlacnejšie čínske káblové koncovky a konektory, ktoré majú krátku životnosť a rýchlo si prestávajú plniť svoju úlohu. Ak v dôsledku nekvalitného konektoru alebo káblovej koncovky prestalo fungovať aj vaše zariadenie, pri výbere novej koncovky alebo konektoru vyberajte overenú kvalitu.

Kvalitné konektory online

Ak hľadáte kvalitné konektory alebo káblové koncovky všetkých typov a veľkostí, odporúčame vám e-shop poľskej spoločnosti TME. Spoločnosť TME bola založená v Lodži, ale v súčasnosti má svoje prevádzky po celom svete a patrí medzi najväčších svetových predajcov kvalitných káblových koncoviek a konektorov. V ponuke nájdete konektory a koncovky všetkých veľkostí a materiálov. Jednoducho tak nájdete koncovku alebo konektor, ktorý bude dokonale vyhovovať vášmu využitiu.

Okrem typu a veľkosti konektoru, typu fastonu a spôsobu elektrickej či mechanickej montáže, dbajte pri výbere konektorov práve aj na materiál. Medzi najčastejšie materiály patrí meď, bronz, mosadz, nikel, ale aj mnoho iných materiálov. Jednotlivé materiály sa odlišujú svojou schopnosťou viesť elektrický prúd a signály, preto je výber dobrého materiálu pre vaše konkrétne využitie kriticky dôležitý.