Home / Šport / Užite si korčuľovanie bez zranení

Užite si korčuľovanie bez zranení

Užite si korčuľovanie bez zraneníBez akej aktivity si nevie nejeden nadšenec športovania predstaviť leto? No predsa bez korčuľovania. In-line korčuľovanie je športom, ktorý láka svojou dynamikou, možnosťou pohybu v prírode a cenovou dostupnosťou. Bohužiaľ sa hlavne začiatočníci počas prvých kilometrov stretnú so zraneniami spôsobenými neskúsenosťou a nepripravenosťou. Ako eliminovať riziko závažnejších zranení počas korčuľovania?

Korčule a ostatné vybavenie vyberajte s rozumom

Pre bezpečnosť in-line korčuľovania je dôležitý výber korčúľ i chráničov. Neuspokojte sa s lacnými čínskymi výrobkami v pochybnej kvalite. Kolieskové korčule prioritne vyberajte podľa štýlu, akým bežne jazdíte. Iné sa hodia pre free style, iné pre pokojné korčuľovanie po cyklostrase a iné modely pre športovcov, ktorí denne zvládnu desiatky kilometrov. Na kolieskových korčuliach sa dá dosiahnuť veľká rýchlosť, a preto sú ochranné prvky viac ako potrebné. Začiatočníci by si mali kúpiť kompletnú výbavu chráničov – na zápästia, lakte i kolená. Nehanbite sa za prilbu, ktorá zabráni fatálnym zraneniam hlavy. Veľmi výhodné je kúpiť celú sadu chráničov, ktorú ponúka internetový obchod inSPORTline.

Prvé kroky na korčuliach skúšajte pred domom

Odporúčame vám prvé pokusy o jazdu realizovať na rovnom povrchu. Dôležité je, aby bol povrch očistený od kamienkov a vetvičiek. V takomto teréne sa naučte rozjazd i brzdenie. Dôležité je trénovať nielen jazdu, ale tiež padanie. Pád na zadok je menej rizikový ako na hlavu. Je to podobné, ako keď kúpite do záhrady trampolíny – učíte sa skoky i pády. Medzi ostatných korčuliarov vyrazte až vtedy, keď zvládnete kompletnú techniku. Počas korčuľovania na cyklostrasách sa nesprávajte ako sebec. Držte sa na pravej strane chodníka, predbiehajte len v širších úsekoch, majte vždy rozhľad na niekoľko metrov pred seba a obozretní buďte hlavne v prípade, kedy na trase uvidíte malé deti. Pred každou jazdou skontrolujte stav korčúľ – koliesok, viazania i bŕzd.

Nechceme strašiť, ale aj toto sa môže stať

Korčuľovanie so sebou neprináša len radostné chvíle, ale tiež isté riziká. Medzi časté a veľmi závažné zranenia počas korčuľovania patria úrazy hlavy. Ide hlavne o otras mozgu. Menej rizikové sú pády, pri ktorých dopadnete na ruky. Avšak aj zlomenina zápästia vás dokáže vyradiť z aktivít na niekoľko týždňov. Zranené bývajú tiež dolné končatiny – členky a kolená. Nepríjemné sú zápaly šliach, ktoré vznikajú pri prílišnom namáhaní nôh bez rozcvičenia. Medzi nepríjemné, ale nie nebezpečné zranenia patria odreniny, modriny alebo obyčajné pľuzgiere kvôli zle zvolenej veľkosti kolieskových korčúľ.