Home / Vyberáme / Všetko pre zdravý spánok

Všetko pre zdravý spánok

Najnovšie výskumy ukazujú, že skoro polovica populácie na svete má problémy so spánkom. Je to alarmujúce číslo. Prespíme tretinu života a spánok je naša nevyhnutná základná fyziologická potreba tak ako aj s jedlo a pitie. Nespavosť už začala patriť medzi civilizačné choroby ako je rakovina, či alergie. Ideálne by sme mali prespať nerušene 8 hodín, ale skutočne je to tak ? Naozaj toľko prespíme? Keď sú so spánkom problémy nemáme energiu, sme unavení, vyzeráme jednoducho ako mátohy. Bežný človek v dnešnej veľmi  uponáhľanej dobe ani nemá šancu sa poriadne vyspať, jedine iba cez víkendy, aj to nie vždy. Cez víkendy treba doma poupratovať, učiť sa s deťmi, a na spánok ostáva tiež  minimálne času. Pri bežných pracovných povinnostiach spíme priemerne 6 hodín. Každé ráno nás budí nepríjemný tón budíka a vždy máme chuť ho „vyhodiť „von oknom. Priznajme si, všetci sme takí. Každý človek potrebuje kvalitný spánok. V tomto ponímaní nejde ani tak o kvantitu čiže počet prespaných hodín, ale kvalitu. Ak sme neustále v noci zobúdzaní a máme zlé sny, tak je to oveľa horšie, ako keď spíme iba napríklad 5 hodín bez prebudenia. A toto veľa ľudí nerozumie.

Je známe, že spánok je akýmsi „dobíjačom“ našich bateriek. Keby nebolo spánku nemohli by sme ani my fungovať normálne. Boli by z nás živé mŕtvoly. Azda neexistuje na svete človek, čo by nebol šťastný, keď sa ráno zobudí vyspaný do ružova, plný energie a radosti do života. Keď v noci nespíme podľa našich predstáv všetky orgány v tele trošku inak pracujú, sme nervózni, bolí nás hlava aj oči a nemáme ani chuť žiť. Spánok je jedným z najhlavnejších vecí, ktoré v živote môžeme robiť, aby sme boli zdraví. Bez spánku to jednoducho nejde. Veľmi veľa ľudí však má problémy zaspať, alebo sa zobúdzajú počas spánku, či ho majú nekvalitný. Mnoho ľudí robí veľkú chybu, dáva si pred spaním na lepšie zaspanie alkohol alebo barbituráty. Ani jedno, ani druhé nám neuľahčí zaspávanie. Vraví sa, že človek, aby normálne spokojne zaspal musí byť fyzicky unavený a musí cítiť duševnú pohodu, tak jeho spánok bude dokonalý. Na internetových portáloch a v časopisoch  je mnoho „zaručených“ rád, ako sa dobre vyspať, aké matrace používať pre lepší spánok, aké techniky robiť, aby človek lepšie zaspať. Ale skutočne to funguje ?

Overených trikov na internete či v dostupnej literatúre na podporu kvalitného spánku nájdete mnoho. Na internete sa to len tak hemží radami, trikmi a tiež si ľudia dávajú predpisovať lieky na spanie a sú plné čakárne u psychiatrov. Psychológovia v dnešnej dobe začínajú riešiť čoraz viac takýchto problémov.

Recepty na ne (zdravý) spánok, alebo ako sa doružova vyspať:

1.Nepiť žiadny alkohol, ani pivo! Rady typu, dajte si pohárik vína vám len poškodia, ako pomôžu, pretože organizmus po požití alkoholu ešte viac začína pracovať a tým pádom človek nemôže nerušene spať .Zvýši sa nám krvný tlak a aj inak srdce začne pracovať.

2.Jesť pred spaním maximálne 3 hodiny a to isté platí s nápojmi. Na večeru iba ľahšie jedlá v podobe jogurtu, musli či pečiva so šunkou. Neprejedať sa teplým jedlom a nepiť tekutiny tri hodiny pred spaním, pretože potom nás budí zo sna náš mechúr.

  1. Nerozmýšľať nad ničím, čo treba „zajtra“ spraviť, čo ma čaká na kancelárskom stole, čo treba deťom. Žiadne myšlienky, najmä nie negatívne. Pozitívnych myšlienok nikdy nie je dosť.
  2. Vynikajúci na spanie je čaj z medovky prípadne mäty alebo lapacha. Upokojí naše zmysly.
  3. Nefajčiť tesne pred spaním !

6.Nepozerať dlho do počítača, nečítať knihu, či pozerať televíziu. Minimálne hodinu pred spánkom, by náš organizmus mal byť úplne v pokoji a nenamáhať sa nijakým spôsobom.

  1. Pred spánkom je dôležité si vyvetrať miestnosť, kde spíme a ideálna teplota by sa mala pohybovať do 20 stupňov. Prekúrené a vyhriate miestnosti škodia organizmu.
  2. Nerozčuľovať sa nad ničím a najmä nestresovať. V spálni nemajú čo robiť blikajúce svetlá, hodiny, televízor, počítač. Nič čo našu pozornosť odvádza.

9.Počas dňa nepospávať a nepolihovať. Organizmus je potom v strese, nevie, čo má robiť kedy.

  1. Spať vždy približne rovnaký počet hodín. Je zlé spať jednu noc 3 hodiny a druhú sa snažiť dospať v podobe 12 hodín.
  2. Ponocovanie tiež nie je zdravé a treba ísť spať vtedy, keď si to telo žiada. Nikdy nie predtým ani po-, treba vystihnúť tzv. hodinu „alfa“.
  3. Ak si už ani po týchto radách neviete so sebou dať rady a nemôžete zažmúriť ani oka, tak môžete skúsiť najprv bylinné čaje z lekárne, alebo prípadne homeopatické voľno predajné tabletky. Tým nič nepokazíte a zaspinkáte ako batoľa. Ale treba dávať pozor, aby sa to nestalo našou bežnou rutinou.
  4. Snažte sa zamestnať v takom odbore, aby ste nemuseli pracovať na nočné zmeny, človek ,ktorý má problém so spánkom by nemal pracovať v noci, pretože potom má prehodený spánkový rytmus. Doprajte si zdravý ortopedický matrac pre Váš pokojný spánok.

Zdravý a kvalitný spánok je pre nás pravým a skutočným šťastím.