Home / Nezaradené / Aký mobil do 30 eur?

Aký mobil do 30 eur?

Segment mobilných telefónov každým rokom rastie. Nielen múdre telefóny, teda smartfóny, ale aj telefóny bez operačného systému sa tešia veľkej obľube. Nie každý predsa potrebuje mobil s dotykovým displejom, kvalitným fotoaparátom a spomínaným operačným systémom, keď mobil používa na dva, či tri účely. Telefonovanie, posielanie SMS správ a nahradenie funkcií hodiniek zvláda dnes aj ten najlacnejší kus za 10 eur.  A samozrejme, nie každý chce utratiť za mobil stovky eur.

 

Dnes sa skúsime pozrieť na tie mobilné telefóny, ktorých cena nepresahuje 30 eur a ktoré stoja za kúpu.

 

Samsung E1200, ktorého cena sa pohybuje v e-shopoch od 11,90 eur vyššie je pracantom za kamarátsku cenu. Svojmu majiteľovi poskytne nielen sympatické rozmery a váhu na úrovni 65 gramov (váha smartfónov sa pohybuje cca od 130 g a vyššie). Spĺňa všetko, čo sa od neho požaduje – telefonuje, posiela správy, jeho súčasťou je zopár hier a v pohotovostnom režime vydrží kľudne aj 7 dní. Výhodná kúpa!

 

Nokia 100 je najlacnejším modelom od tohto fínskeho výrobcu. Ponúka viac menej to, čo konkurencia v podobe modelov Samsung E1200, 1170, 1080, 1081. Displej Nokie 100 je o 0,3“ väčší, čo je pozitívom oproti kórejským konkurentom. Čo sa týka oplastovania, ponúka o štipku kvalitnejšie plasty, i keď veľký rozdiel obyčajný užívateľ nezaznamená. „100ka“ ponúka užívateľsky priateľské prostredieuž od 19 eur.

 

Samsung E1150 je zaujímavým modelom. Narozdiel od konkurencie v cenovej hladine 20 eur ponúka vyklápateľný displej. Samozrejmosťou je podpora prehrávania mp3 súborov, kalendár, hodiny, svetový čas, stopky, či hlasitý odposluch. Pamäť E1150ky pojme až 500 kontaktov a viac ako 300 SMS správ. Teda ženy, ktoré najčastejšie siahajú po tomto modely si určite prídu na svoje, bez jazvách na peňaženke.

 

LG A100 – juhokórejsky výrobca ponúka svoj model, ktorý sa až nápadne podobá na Nokiu 100 už od 22 eur. Čo za ne dostanete? Ľahučký telefónik so základnými funkciami, avšak bez podpory prehrávania hudobných mp3 súborov. Oproti konkurencií jeho displej má menšie rozlíšenie, toto negatívum však vyvažuje silnejšie batéria, ktorá predĺži jeho životnosť o nejaký ten deň.

 

ZiO Dual D1, telefón poskytujúci možnosť využitia až dvoch SIM kariet súčasne. Za tento zaujímavý kúsok menej známej značky už za 23,99 eur získate oproti vyššie spomenutej konkurencií väčší displej – 1,77“, podporu bezdrôtového prenosu súborov – bluetooth a pozor(!) dokonca fotoaparát s podpriemerným rozlíšením 2 mpxs podporou nahrávania videí. Súčasťou balenia je i handsfree, pamäťová karta a nabíjačka.

 

Aligator D100 ako druhý telefón do 30 eur poskytuje podporu dvoch SIM. Oproti svojmu hlavnému konkurentovi – ZiO Dual D1 má o 0,1“ väčší displej, väčšie rozlíšenie displeja a šikovné LED svietidlo.Pokryvkáva však vo výdrži batérie a absentuje tu možno vibračného vyzváňania.

 

Samsung E1280 už od 27,26 eur ponúka to, čo konkurencia ani zďaleka – najsilnejšiu batériu spomedzi konkurencie – až 1000 mAh. Čím sa môže pýšiť je i procesor, síce iba 208 MHz, ale i to sa počíta. Podporuje prehrávanie mp3 súborov a midi súborov. Nepoteší však i keď väčším, 1,8“ displejom, avšak iba podpriemerným rozlíšením 160×120 pix. Výrobca vyzdvihuje jeho schopnosť kvalitne prehrávať hudbu, o tom sa však budete musieť presvedčiť na vlastnú kožu. Čo je ale nutné poznamenať, oproti modelu od ZiO, nemá fotoaparát.

 

Aligator R5 Outdoor je modelom pre ľudí, ktorí buď radi cestujú, alebo nie vždy narábajú so svojím mobilom v rukavičkách. Model s 1,8“ displejom, avšak s katastrofálnym rozlíšením bude môcť zaujať iba fajnšmekrov. Čo však prekvapí je to, že oproti konkurencií displej nie je farebný, ale monochromatický! Teda tie bodky a čiarky tam už nejako nájdete. Výdrž batérie postačí na nielen jednodňovú túru. Pre seniorov je výhodou tlačidlo SOS, skvele sa hodiace v prípade potreby. Certifikát IP56 zas zaručí Aligatorovu odolnosť i v prašnom, mokrom, či mrazivom počasí.

 

Ako by sme zhodnotili telefóny do 30 eur? Ruku na srdce – bolo by náročné si vybrať ktorýkoľvek model. Jeden ponúka lepší displej, druhý zas lepšiu výdrž batérie, tretí podporu pamäťových kariet, fotoaparátu a dvoch SIM súčasne a ďalší odolnosť voči zlému počasiu, či tvrdšiemu zaobchádzaniu. Nech sa už rozhodnete akokoľvek, vedzte, že výrobcovia si stoja za týmito modelmi, ktoré zriedkakedy sklamú.

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Erik

Foto: sxc.hu

 

Leave a Reply