Home / Zábava / Ostatné / Bager, minibager a základné rozdiely medzi nimi

Bager, minibager a základné rozdiely medzi nimi

Bager, minibager a základné rozdiely medzi nimiMinibager je v podstate klasický bager s menšími rozmermi, menším podvozkom i motorom. Okrem toho sa však líši aj vo viacerých iných parametroch. Prečítajte si, aké sú najväčšie rozdiely medzi týmito stavebnými strojmi.

Minibager je obratnejší

Minibager je vďaka svojim kompaktným rozmerom omnoho obratnejší ako klasický bager. Aj ten sa síce (v prípade pásového podvozka) dokáže otočiť na mieste, keďže je násobne menší, nemusíte sa ho báť použiť ani na stiesnených zastavaných pozemkoch. Najmenšie z minibagrov majú dokonca šírku pod 80 cm. Znamená to, že prejdú cez bežné 80 cm dvere a silu ich hydrauliky môžete využiť aj v interiéri.

V pracovných výkonoch vedie klasický bager

Menšie rozmery minibagra znamenajú menší a slabší motor, menej robustný podvozok i slabšiu hydrauliku. Tieto stroje sú teda menej výkonné a na jeden raz premiestnia menšie množstvo materiálu. To však môže byť aj výhoda, pretože pomocou úzkych pracovných lopát a ďalších menších nástrojov, s nimi môžete pracovať omnoho precíznejšie.

Minibagre sa teda hodia napr. na výkopy pre vodovody, plynové potrubia, elektrické vedenia a pod. Zvládnu však aj výkopy na menšie pivnice, bazény či základy plotov alebo malých budov (so základmi na rodinný dom nepočítajte, ak na to nemáte týždeň a viac času). Na druhej strane, problém im môže robiť veľmi tvrdá kamenistá a skalnatá pôda.

Náklady na údržbu a emisie v prospech minibagra

Slabší a menší motor a ďalšie súčasti znamenajú aj nižšie náklady na údržbu minibagra. Náhradné diely sú lacnejšie, servisné úkony trvajú menej času a objemy prevádzkových kvapalín sú menšie. Menší motor a hmotnosť sa odzrkadľujú aj v nižšej spotrebe paliva, ale aj nižších emisiách výfukových plynov a nižšej hlučnosti. Minibager teda môžete používať aj v husto zastavaných oblastiach, keďže okolie nebude obťažovať natoľko ako jeho väčší „súrodenec“.

Premeňte oba stroje na univerzálne

Bager i minibager môžete zmeniť na univerzálnych pomocníkov vďaka pripojiteľnému príslušenstvu. Pomocou rôznych druhov lopát môžete vykonávať výkopy v rôznych druhoch povrchov. Hydraulické kliešte a kladivá vám pomôžu zbúrať staré ploty, domy či iné stavby. Pomocou drapákov premiestníte pevné materiály, pomocou fréz zase vyfrézujete skaly či asfalt a medzi príslušenstvom nájdete aj zariadenia na údržbu ciest i chodníkov.

K bagru i minibagru však nemôžete pripojiť rovnaké druhy príslušenstva. Počítajte s tým, že na niektoré z nich (najmä tie s rotačnými pracovnými nástrojmi ako napr. frézy) budete potrebovať výkonnú hydrauliku, ktorou minibager nedisponuje.

Nekupujte bager, pomôže vám požičovňa stavebných strojov

Ak sa rozhodnete pre minibager, počítajte s investíciou v rádoch tisícok eur, pri bagri to sú desiatky až stovky tisíc eur. Ak však neplánujete využívať tieto stroje naplno, riešením pre vás môže byť požičovňa stavebných strojov, kde si ich môžete prenajať iba za desiatky až stovky eur na deň.