Home / Blog / PR články / Eko dom s krídlami

Eko dom s krídlami

Tento futuristický dom navrhnutý austrálskym architektom Charlesom Wrightom nie je typickým domom, ktorý bežne uvidíte na brehoch riek. Betónová konštrukcia, z ktorej vyčnievajú krídla vyzerá ako pevnosť na mori. Okrem estetickej stránky a oddychu na okraji dažďového pralesa stavba spĺňa tiež kritérium udržateľných zdrojov energie. Väčšinu stavebného materiálu tvoria prírodné materiály. Dom tak príjemne zapadá do okolitého prostredia a zároveň trošku šokuje svojim dizajnom.  Betón použil architekt z dôvodu izolácie, udržiava teplo počas celého roka. Strecha je strategicky pokrytá solárnymi panelmi. Prístup k domu je zabezpečený preskleným chodníkom ponad vodu. Koniec koncov, prečo by k takémuto zjavu mala existovať jednoduchá všedná cesta? Zo základne domu vyrastá šesť…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Tento futuristický dom navrhnutý austrálskym architektom Charlesom Wrightom nie je typickým domom, ktorý bežne uvidíte na brehoch riek. Betónová konštrukcia, z ktorej vyčnievajú krídla vyzerá ako pevnosť na mori. Okrem estetickej stránky a oddychu na okraji dažďového pralesa stavba spĺňa tiež kritérium udržateľných zdrojov energie. Väčšinu stavebného materiálu tvoria prírodné materiály. Dom tak príjemne zapadá do okolitého prostredia a zároveň trošku šokuje svojim dizajnom.  Betón použil architekt z dôvodu izolácie, udržiava teplo počas celého roka. Strecha je strategicky pokrytá solárnymi panelmi. Prístup k domu je zabezpečený preskleným chodníkom ponad vodu. Koniec koncov, prečo by k takémuto zjavu mala existovať jednoduchá všedná cesta?

Zo základne domu vyrastá šesť krídel s masívnou sklenenou fasádou a terasami. Nejde len o dizajn, ale krídla plnia aj praktický účel: konštrukcia využíva masívne oceľové nosníky, ktoré sú zabezpečením proti povodniam a záplavám. Dom je tiež chránený pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Okrem využitia slnečnej energie, recyklácie vody či ekologických stavebných materiálov je dôležité tiež riešenie odpadu. Dobrým tipom na jednoduché použitie a prístup sú sklolaminátové žumpy, septiky a nádrže valcového tvaru, ktoré lepšie odolávajú tlakom okolitej zeminy a tlakom podzemnej vody ako klasické hranaté nádrže. Vďaka samonosnej konštrukcii sa nádrže nemusia obetónovať, čo je obrovskou výhodou už aj pri zavádzaním do podzemia. Výhodou je okrem otvoru pre prítokové potrubie tiež manipulačný otvor s poklopom na kontrolu množstva odpadových vôd v nádrži, čo je veľmi praktické. Ak chcete ušetriť svoju energiu, ale aj životné prostredie a peniaze za vývoz kalu, kúpte si septik.

V septiku dochádza jednak k mechanickému predčisteniu a za pomoci baktérií taktiež k rozkladu organických látok. Výhodou sú minimálne prevádzkové náklady, pretože fungujú bez elektrickej energie a finančné náklady na vývoz kalu sú v porovnaní s vývozom žúmp minimálne.

Ak sa vám tento rok síce nepodarí osloviť šikovného architekta a postaviť dom na brehu austrálskeho dažďového pralesa, určite popremýšľajte nad riešením kanalizácie v súvislosti s návrhom vášho domu na okraji obce. Zaujímavé ponuky nájdete na http://www.mirosep.sk/sklolaminatove-zumpy. A tipy na vaše eko domy možno poskytnú nasledujúce fotografie.

Alebo sme vás predsa presvedčili, že eko dom môže byť aj pre vás cenovo dostupný a môže vyzerať “prírodne”? Ak áno, nepodceňte určite riešenie kanalizácie a navštívte stránku mirosep.sk, kde sa dozviete viac o praktických výhodách vášho rozhodnutia.

 

Zdroj: http://www.trendir.com

Foto: http://www.trendir.com, http://www.designyourway.net

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]