Home / Bývanie / Prešla by vaša práčka testom spoľahlivosti?

Prešla by vaša práčka testom spoľahlivosti?

Možno patríte medzi tých, ktorí sa radi hrdo pochvália spoľahlivosťou domácich spotrebičov. Nakoniec, strávili ste dosť veľa času nad tým, kým ste sa rozhodli pre kúpu svojho favorita. Je však skutočne tým, čo potrebujete? A ako sa môžete o neho postarať a predísť tomu, aby ste do dvoch rokov kupovali nového pomocníka pri praní? Odvážite sa spolu s nami otestovať vašu práčku? Výsledok možno nebude príjemný, ale naše rady vás presvedčia o tom, že nemusíte zúfať a stále je tu priestor na to, aby ste vašej práčke dali šancu!

1. Zaťaženie

Ak sa na vašej práčke píše, že jej kapacita je 7 kilogramov, skúste ju najskôr zaťažiť minimálne (3,5 kg) a sledujte, čo sa bude diať. Ak sa vám zdá, že ste už len tak tak naplnili bubon, niečo nie je v poriadku. Ak by ste však odvážili kusy oblečenia až po 7 kg, asi by ste boli skutočne v mnohých prípadoch prekvapení tým, že to vaša práčka otáčkami neutiahne. Nezúfajte! Oblečenie sa preperie skutočne lepšie pri menších dávkach. Okrem iného sa zbavíte nekonečného žehlenia, ktoré spôsobí práve preplnená práčka.

2. Výkon

Všímajte si schopnosť skutočne odstrániť nečistoty. Zo skúseností vieme, že lepšie sú na tom čelné práčky, ktoré vzhľadom na priestorové možnosti nevyhovujú však každému. Rovnako je lepší tiež pláchací výkon. Naopak, ak dbáte o jemnosť oblečenia po vypratí, zadovážte si zvrchu plnené práčky. Pozor na krátke cykly – majú nižšie prevádzkové náklady, ale nie všetky práčky splnia to, čo od takejto doby prania očakávate! Dôležité je tiež ujasniť si, či je pre vás dôležitá aj úspora vody. Dnes už sú na trhu poväčšine práčky, ktoré v sebe skrývajú funkciu automatického snímania hladiny vody v závislosti od počtu kilogramov, ktorými stroj naplníte.

3. Údržba

Umývanie práčky nebýva zväčša príjemnou stránkou vášho pohodlia. V priemernej práčke sa spotrebuje cca 50 litrov vody a množstvo elektrickej energie na ohrev vody. Nie všetky nečistoty, ktoré práčka dokáže odstrániť z oblečenia však sú odplavené. Niektoré jednoducho zostanú vo vode a tá sa udržiava vo vnútri práčky. Okrem toho ďalším strašiakom, ktorý striehne na vašu práčku je tvrdá voda! Ako vyriešiť tento zdanlivo na prvý pohľad ťažko riešiteľný problém? Dnes už sú možno mnohým z vás známe zmäkčovače vody. Ide o použitie iónomeniča. Rozpustnosť oxidu uhličitého vo vode sa s teplotou znižuje a tak sa usadzuje ako tzv. vodný kameň. Ten spôsobí vám a vašej práčke nemalé problémy, ktoré môžu smerovať až na šrotovisko! Vy buďte o krok vpred a odstráňte vápenaté ióny skôr, ako zničia vašu práčku. Zmäkčovanie môžete previesť rôznymi spôsobmi: povarením, destiláciou, pridaním umývacej sódy či výmenou iónov. Viac sa dozviete TU.

Ak ste spolu s nami otestovali svoju práčku a neprešla niektorým z bodov, je na čase premyslieť stratégiu. Určite sa nájde riešenie, ktoré nemusí akútne znamenať kúpu nového stroja. Veríme, že vám naše rady prípadne pomohli pri rozhodovaní, akú práčku si zadovážiť a na čo určite nezabudnúť.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: PR článok

Foto: sxc.hu

Leave a Reply