Home / Zdravie / Nízky tlak vám môže spôsobiť bolesti hlavy aj problémy s koncentráciou. Ako ho riešiť?

Nízky tlak vám môže spôsobiť bolesti hlavy aj problémy s koncentráciou. Ako ho riešiť?

V súvislosti s nezdravým životným štýlom a civilizačnými zdravotnými problémami sa na verejnosti spomína najmä vysoký tlak. Málokto však vie, že aj opačný extrém, teda príliš nízky krvný tlak, môže priniesť viacero ťažkostí. Tie sa netýkajú iba kardiovaskulárneho systému, ale majú oveľa širší vplyv. Ako sa s tým vysporiadať?

Hypotenzia, čiže nízky tlak a ako sa definuje

Odborne sa nízky tlak nazýva aj hypotenzia a ide o stav, kedy je hodnota krvného tlaku pod hodnotou toho optimálneho. Pochopiteľne, krátkodobý výkyv nemusí ešte nič vážne znamenať, no ak je stav dlhodobý a spojený s príznakmi, treba ho riešiť.

Ako nízky krvný tlak sa definuje taká hodnota tlaku, ktorá je pod hranicou 120/80 mmHg. Jemný či krátky pokles pod túto hranicu nemusíte ani príliš spoznať.

Ak sa však váš tlak dlhodobo a pravidelne dostáva pod hodnotu 100/60 mmHg, je to už problém. Tieto hodnoty platia samozrejme pre dospelého jedinca, u detí a najmä u dojčiat je optimálny tlak nižší, obvykle okolo hraníc 100/70 mmHg až 80/60 mmHg. U tehotných žien je zníženie krvného tlaku v prvých mesiacoch tiež pomerne prirodzené.

Ako nízky tlak vzniká a najčastejšie rizikové faktory

Pokiaľ ide o príčiny nízkeho tlaku, niektoré sú takpovediac vrodené alebo geneticky podmienené, iné viete ovplyvniť a sú dôsledkom externých faktorov.

V mnohých prípadoch je nízky tlak sprievodným znakom nejakého iného ochorenia. Môže ísť zníženie funkcie štítnej žľazy, polyneuropatiu, ochorenia obličiek, srdcovú arytmiu, cukrovku alebo zhoršenie pružnosti ciev, čo najčastejšie súvisí s vyšším vekom.

Na krvný tlak vplývajú aj nedostatok vitamínov, minerálov a solí, stres, užívanie alkoholu, nedostatok spánku aj málo fyzickej aktivity. Nízky krvný tlak je typický v prípade ťažkostí so srdcom, ktoré nedokáže do ciev pumpovať dostatok krvi. Môže nastať aj ako vedľajší efekt niektorých liekov na srdce či hormonálnu hladinu.

Typické príznaky a ako nízky tlak spoznať

Zníženie tlaku je niečo, čo sa prejaví prakticky okamžite, najmä, ak ste na túto situáciu neboli pripravení. Dlhodobo nízky tlak však má aj nešpecifické symptómy.

Ako ho rozoznať? Tu sú bežné prejavy a signály:

  • časté závraty a točenie hlavy, z dlhodobého hľadiska sa môžu objaviť aj bolesti
  • dlhodobá únava, nespavosť, problémy s koncentráciou a poruchy sústredenia
  • hučanie v ušiach a mihanie pred očami, dostaviť sa môže aj rozmazané videnie
  • nevoľnosť, mdloby, v prípade náhleho poklesu môže prísť aj k strate vedomia
  • studené končatiny, či už ide o prsty na rukách alebo na nohách
  • svalová slabosť a celková slabosť, celkový pocit vyčerpania
  • nadmerné potenie, prípadne aj v kombinácii s návalmi horúčavy

Dlhodobo nízky tlak môže spôsobiť komplikácie aj v iných orgánových sústavách. Ide o dôsledok nedostatočného prekrvenia a zásobenia kyslíkom či potrebnými živinami. Pozor si treba dať, ak sa objavia plytké dýchanie, bledosť a príliš rýchly pulz.

Čo pomôže a zvýši vám tlak? Nepozerajte iba na lieky

Ak ide o liečbu alebo riešenie nízkeho tlaku, väčšina ľudí sa podvedome upína na nejaké lieky. Takýto postup je nesprávny, dôležité je totiž v prvom rade eliminovať vplyv negatívnych faktorov, ktoré môžu mať na nízkom tlaku podiel.

V druhom rade je dobré zvýšiť príjem solí, najmä sodíka, čo môžete dosiahnuť cez minerálne vody. Pokiaľ ide o stravovanie, treba jesť menšie porcie, ale častejšie.

Súčasťou liečby by malo byť aj dopĺňanie vitamínov skupiny B a C, ktoré podporujú krvný obeh. Pružnosť ciev viete podporiť aj striedaním studenej a teplej vody. Prvou pomocou pri náhlom poklese krvného tlaku je aj nasledovné cvičenie: znížte polohu hlavy sklonením sa a zdvihnutím rúk, prípadne si sadnite a hlavu vložte medzi kolená.

Predchádzajte problémom. Ako na to?

Spoľahlivou prevenciou voči nízkemu tlaku sú dlhodobé opatrenia, najmä pokiaľ ide o jedálniček, pitný režim a životosprávu, vrátane pravidelného pohybu.

Veľmi dôležitým preventívnym opatrením je dodržiavať pitný režim. Základom by mala byť čistá alebo minerálna voda, ktorá podporí krvný obeh. Z dlhodobého hľadiska vám môže pomôcť častejšie pitie zeleného alebo čierneho čaju, prípadne kofeínových nápojov všeobecne. Pozor si však dajte na nadmerný príjem tzv. energeťákov.

Cvičenie, pohyb, fyzická aktivita a športovanie sú tiež veľmi dobrým spôsobom, ako podporiť krvný obeh a celkovo aj výkonnosť srdca. Skvelou prevenciou je tiež zásadná zmena jedálnička, vypustiť treba mastné a ťažké jedlá, ideálnymi sú ovocie a zelenina.