Home / Nezaradené / Spánok – netreba ho podceňovať

Spánok – netreba ho podceňovať

Peniaze – slovo, ktoré v sebe ukrýva rad ďalších pozitívnych i negatívnych slov. Stali sa nástrojom modernej doby. Kto ich nemá, tak sa ide „zodrať“, aby ich mal. No a kto ich má, tak chce ešte viac. Výkony, nadčas, biznis, stres a s tým súvisiaci nedostatok spánku.

Každý z nás je občas, niekedy i viackrát, nútený skrátiť si čas na spánok. Pokiaľ máte dnes veľa práce a zajtra jej bude menej, teda svoj spánkový sklz dospíte, tak je všetko v poriadku. Neodrazí sa to na vašom zdraví, ani výkone. No čo sa stane, ak si vaša práca vyžaduje neustále skracovanie spánkového času?

Skúsme začať troška nelichotivo, napríklad u takých potkanov. Vybraný jedinec udržovaný v bdelom stave zahynul po 21 dňoch. Pokiaľ spal, ale nedosiahol tzv. REM fázu alebo inak označovanú ako paradoxný spánok (fáza plytkého spánku, pri ktorom dochádza k  sneniu), tak vydržal 28 dní. V praxi nedochádza k žiadnej zmene v organizme na mikroskopickej úrovni. Smrť je spôsobená kolapsom riadenia základných funkcií v mozgu.

Čím je jedinec starší, tak tým väčší dosah má na neho nedostatok spánku. Napríklad takí študenti môžu po prebdenej noci normálne fungovať, ak spali aspoň pár hodín. Bude síce spomalená ich schopnosť myslenia, môžu byť náladoví, ale nemá to hlbší vplyv na ich zdravotný stav. Chýbajúci spánok sa prejavuje menej na našom fyzickom zdraví, ale za to viac na duševnom. Nedostatok spánku navyše potláča tvorbu neurónov v časti mozgu hipokkampus, ktorá sa podieľa na ukladaní informácie. Nevyspatí ľudia sú preto neschopní zapamätať si.

Podľa americkej asociácie pre výskum spánku spíme dnes v priemere 6,9 hodiny. To je asi o dve hodiny menej ako v 19. storočí a o hodinu menej ako pred 50 rokmi. I to nasvedčuje tomu, že skracujeme dobu určenú pre renováciu a relax nášho tela. Na predlžovanie bdelosti upozorňujú poprední vedci a tento problém nazývajú doslova akousi pandémiou.

Zo spánkom sa nám spájajú aj časté poruchy spánku. Teda je to stav, kedy by sme aj spať chceli, ale jednoducho nemôžeme. Častou poruchou, najmä u detí, je syndróm nepokojných nôh. Už sa vám niekedy stalo, že vami tesne pred zaspaním trhlo? Zdá sa vám, že padáte či letíte alebo na vás niekto vystrelil? Netreba sa ničoho obávať, nie je to žiadna porucha, ale naopak, ide o jav celkom bežný. To len mozog dáva signál svalom, aby sa uvoľnili. Pokiaľ ste teda v napätí, tak vami trhne, ak zaspávate uvoľnení, tak sa to nestane.

Odopieranie spánku je aj najčastejšou z metód mučenia. Človek prestane rozlišovať realitu a snenie. Zo skracovaním spánku súvisí aj obezita.

Bývate počas spánku námesační? S podobnými „trampotami“ sa stretávame aj v zvieracej ríši. Zvieratá dokážu počas spánku prejsť niekoľkokilometrovú vzdialenosť. Napríklad takí vtáci zaspávajú počas letu, a pritom si plachtia veselo ďalej.

Aby sa vám dobre spalo, tak pred usínaním nikdy nepite kávu, ani silný čaj. Tiež už pred spaním nejedzte. Mali by ste si „oddýchnuť“ od jedla najmenej dve hodiny pred spánkom. Prejdite sa alebo si aspoň poriadne vyvetrajte miestnosť, v ktorej budete spať. Neriešte vážne problémy, nezaspávajte pri hluku a ostrom svetle. Snažte sa dodržiavať pravidelnosť ukladania na spánok.

Na záver už len toľko, že nie je umenie skracovať dobu spánku, ale umenie je zariadiť si to tak, aby ste sa mohli zdravo vyspať. Tak nech sa vám dobre spí.

 [plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Foto: www.sxc.hu

 

Leave a Reply