Home / Ostatné / Skutočné hubárske delikatesy

Skutočné hubárske delikatesy

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Les je tento rok štedrý ku každému hubárovi.  Nie je nutné poznať ani tie najtajnejšie miesta. To, že zbierať by ste mali iba také huby, ktoré poznáte, alebo ísť v sprievode niekoho skúseného, je každoročneomieľaná skutočnosť. V našom článku sa však chceme venovať dvom svetovým delikatesám, ktoré majú čo dočinenia s hubárskym remeslom, no na Slovensku sú stále nedocenené.

Hľuzovka–najdrahšia lahôdka sveta

       Hube, ktorá sa objavuje na stoloch tých najdrahších reštaurácií sveta, sa na Slovensku zvyklo hovoriť aj trifľa alebo jelenia huba. Možno je vám známy čechizmus lanýž, anglicka fráza truffle či talianske tartuffo. Reč je stále o tej istej podzemnej hube – hľuzovke, ktorá síce nemá príťažlivý vzhľad, ale zato vyniká špecifickou arómou a chuťou. Tým, že je dnes skutočne ojedinelá, získava na cene. Hľuzovky totiž nerastú nad, ale pod povrchom pôdy, v symbióze s koreňmi stromov. Nájdete ich v hĺbke od troch do desiatich centimetrov. Druhová paleta hľuzoviek je naozaj pestrá. Dá sa rátať na stovky.

V posledných rokoch sa stala hľuzovka perlou, najväčším skvostom tých najvychytenejších kuchýň.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=TuOzREM87oI’]

     Pokiaľ by ste chceli tento hubársky šperk dnes hľadať na Slovensku, tak by to bolo veľmi náročné. Isté obdobie sa pokladal za vyhynutý, takmer 50 rokov sa nenašla ani jedna z týchto húb. V roku 1995 sa objavili tri plodnice a hľuzovka je odvtedy chránená. Tradične ju môžete nájsť v talianskom Piemonte, francúzskom PerigordeMotovunských lesoch v Chorvátsku. Pokiaľ si potrpíte na kvalitu a nezáleží vám na cene, tak sa nechajte zlákať hľuzovkou bielou z Alby v Taliansku. Cestu si však našla aj do Severnej Ameriky. Špecifickú vôňu, ktorá sa ukrýva pri koreňoch stromov dokážu zachytiť len citlivejšie nosy zvierat. Kedysi ich vyhľadávali samičky ošípaných, no tie ich hneď i konzumovali. Neskôr na túto činnosť vycvičili hravých psov, ktorým ide skôr o radosť z nájdenia ako o maškrtenie. Hubu môžete nájsť aj podľa výskytu či absencie istého druhu vegetácie, ako aj vďaka prítomnosti špecifického druhu dvojkrídleho hmyzu.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=sDwb_HqtR6M’]

      V súčasnosti sa väčšina hľuzoviek pestuje umelo, no je to veľmi náročné. I to jej dodáva na lukratívnosti a luxuse. Pre zaujímavosť uvedieme skutočnosť, že v roku 2007 padol cenový rekord hľuzovky, kedy bol exemplár vážiaci jeden a pol kila predaný majiteľovi kasína v Macau za 330 tisíc amerických dolárov. Bežná cena čiernej hľuzovky je okolo tisíc EUR, biela stojí oveľa viac. Za lacnejšie sa považujú čínske hľuzovky. Tie však kazia prestíž i znamenitú chuť, ktorou je táto huba povestná. Hľuzovky, ktoré sa využívajú najčastejšie, majú arómu podobnú červenému vínu, čokoláde, syru či iných húb. Pokiaľ hľuzovku necítiť, tak sa jej konzumácia neodporúča. S touto delikatesou sa môžete stretnúť aj vo forme prímesí do octov, olejov či alkoholu. Obdobie zberu hľuzoviek je sústredené od augusta do decembra.

Šliapeme si po poklade

      Vedeli ste, že u nás rastú huby, ktoré väčšinou odignorujeme, či v horšom prípade zašliapeme, no napríklad takí Francúzi sú ochotní za ne zaplatiť tisíce eur?

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=KM-9MPs1N-8′]

      Na prvý pohľad ide síce o huby škaredé, nevýrazné a zdanlivo bez vône, ale i zdanie občas klame. Na mysli máme smrčky. K ich zberu sa odvážia len informované kuchárske a hubárske esá alebo mykológovia. Pritom patria tieto huby k tým najlahodnejším a nadrahším na svete. Stoja v tesnom závese za hľuzovkami. Podaktorí ich dokonca radia na piedestál. Kilogram sušených smrčkov sa môže pohybovať v cenovej relácií od 3 do 5 tisíc EUR. Kilo mrazených zoženiete na Slovensku za päťdesiat EUR. Tí najlepší gastronómovia vedia tiež pracovať s chuťou a vôňou tohto unikátu, ktorý sa zvykne správať ako hviezda. Nájsť ju nie je vôbec ľahké, pretože rastie iba dva týždne, maximálne mesiac v roku. Tento typ húb nájdete údajne v horách pod smrekmi, no i v mestách na mulčovacej kôre. Nedajú sa vypestovať ako šampiňóny alebo hliva. Pri zbere musíte byť opatrní, aby ste si ich nezamenili s Ušiakom obyčajným, ktorý je jedovatý. Ušiak vyzerá ako mozog, smrčok skôr ako medový plást. Ušiaky rastú v horách a kopcoch, smrčky na rovine pri riekach a v lužných lesoch.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=jW0XCwsKHjY’]

     Táto delikatesa nemôže v žiadnom jedle nič pokaziť. Ten, kto vie oceniť hodnotu týchto húb, ich predáva do zahraničia. Slováci totiž nechápu, čo môže byť na “obyčajnej” huba také drahé. Obľúbené sú najmä vo Francúzsku a Škandinávií. V luxusnej reštaurácií môžete nájsť celkom pokojne ponuku jedinečnej lahôdky v podobe prekrojenej hlavy smrčka, ktorá je podávaná s penou z kačacej pečienky. Zbierajú sa v jarnom období, najmä od konca marca do polovičky apríla. V chladnejšom období i okolo 10. mája.

     O hľuzovkách i smrčkoch by sme mohli celkom pokojne tvrdiť – “nesúďte hubu podľa obalu“. Ak sa rozhodnete ochutnať, tak určite neoľutujete. Prajeme chutný kulinársky zážitok.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu