Home / Ostatné / Kométa storočia už v tomto roku

Kométa storočia už v tomto roku

Extrémne jasnú kométu, ktorá žiari viac ako mesiac v splne bude možné sledovať voľným okom aj počas bieleho dňa už tento rok. Ide o kométuvlasaticu C/2012 S1 (ISON), ktorá bude prelietať veľmi blízko okolo Zeme od začiatku novembra 2013 do polovice januára 2014. Najbližšie by mala byť 26. decembra a to vo vzdialenosti 10 miliónov kilometrov. Najlepšie podmienky na sledovanie budú na severnej pologuli.

Kométa bola objavená už v septembri minulého roka. Rusko oprášilo svoje kedysi prvotriedne astronomické a astrologické schopnosti. Práve tu ju spozorovali VitalijNevskij a ArtemNovičonka vo hvezdárni InternationalScientificOpticalNetwork. Podľa skratky názvu tejto hvezdárne sa kométa aj nazýva. Neskôr potvrdili objav aj ďalší vedci v Uzbekistane.

Kométa sa približuje obrovskou rýchlosťou a stále zrýchľuje. Predpokladá sa, že 28. novembra dosiahne rýchlosť 684-tisíc kilometrov za hodinu. Práve vtedy by mala minúť Slnko v samovražednej vzdialenosti menej než 0,1 AJ (15 miliónov kilometrov). Predpokladá sa, že kométa však tento prelet prežije. Zaujímavé je, že jej dráha sa podobá dráhe Veľkej kométy z roku 1680, ktorú tiež bolo vidieť aj za denného svetla a nechávala za sebou výrazný chvost. Či nás aj v tomto roku očakáva podobné divadlo, nedá sa ešte presne povedať. Prekvapujúce je, že táto vlasatica nie je horiacim telesom. Je studená a jej chvost tvorí prúd plynu unikajúci z jej taviaceho sa jadra, ktoré je zmrznuté. Proces sublimácie bude tým rýchlejší, čím bude kométa bližšie k Slnku. Najskôr bude pre pre nás slabo viditeľná na rannej oblohe, kde jej spoločnosť bude robiť Merkúr a Saturn, ale postupom času bude veľmi jasno svietiť celé noci. Za predpokladu, že kométa svoj prelet okolo Slnka prežije, čaká nás nevídané predstavenie. V prvých decembrových dňoch bude na mrazivej oblohe vidieť za súmraku a potom pred svitaním len chvost kométy, avšak ďalšie dni už celú. Nezačne prudko slabnúť, lebo sa stále bude približovať k Zemi. Najbližšie preletí okolo Zeme po Vianociach, a to vo vzdialenosti 0,4 AJ a v čase medzi tým bude prudko stúpať nad obzor, vďaka čomu si nebudú s Mesiacom prekážať.

Takže si obdobie Vianoc môžete vychutnať nielen v kruhu najbližších, ale aj pri pozorovaní niečoho výnimočného. Môžete si jednoducho vybrať tú časť noci, kedy je Mesiac práve pod obzorom a vaše pozorovanie kométy neruší. Tak milé dámy a páni, čoskoro na oblohe.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu