Home / Návody / Oplotenie pozemku: s čím všetkým počítať?

Oplotenie pozemku: s čím všetkým počítať?

Oplotenie pozemku: s čím všetkým počítať?

Oplotenie pozemku: s čím všetkým počítať?

Oplotenie pozemku plotovým pletivom nie je veda. Stačí, keď si všetko dôkladne naplánujete a žiadny problém vás nezaskočí.

Skôr, ako sa pustíte do plánovania a následnej realizácie nového oplotenia, mali by ste mať jasno, napríklad v tom, aké oplotenie domu zvolíte, čo všetko je potrebné vybaviť na úradoch, či kde plot umiestnite. Dôsledným plánovaním inštalácie oplotenia sa vyhnete zbytočnému stresu a nepríjemnostiam.

7-bodový plán, ako realizovať oplotenie z pletiva

1.  Zistite si, či potrebujete stavebné povolenie

Chystáte sa stavať nové oplotenie? V tom prípade nezabúdajte, že je to potrebné ohlásiť na príslušnom stavebnom úrade. Stanovisko k ohlasovacej povinnosti je zasielané do 15 dní. Na rekonštrukciu už existujúceho oplotenia sa táto povinnosť nevzťahuje. Ploty vyššie ako 2 metre spravidla vyžadujú stavebné povolenie.

2.  Informujte suseda

Máte skvelého suseda a nepovažujete za dôležité konzultovať s ním výber nového oplotenia? Vedzte, že urobíte lepšie, keď sa s ním na túto tému porozprávate, vyhnete sa prípadným škriepkam v budúcnosti. Platí to pre suseda z jednej i druhej strany.

3.  Stanovte si funkcie plota

 

Požiadavky na oplotenie sú rôzne. Pre niekoho je oplotenie pozemku záležitosťou jeho vymedzenia od okolia. Pre ďalšieho predstavuje dizajnový prvok doplňujúci celkový vzhľad domu, pre iného poslúži aj ako nosný prvok pre popínavé rastliny alebo zábrana proti úteku veľkého psa. Od funkcií plotového pletiva by sa mala odvíjať voľba konkrétneho produktu.

4.  Berte do úvahy terén

Nie každý typ plota je vhodný napríklad do kopcovitého terénu. Ak si vyberiete pozinkované 4-hranné pletivo, to sa hodí do každého terénu, pretože výborne kopíruje nerovnosti. V prípade, že uprednostníte zvárané pletivá v rolkách, tie sú určené do rovinatého a plynule klesajúceho terénu. Pri väčších nerovnostiach je treba robiť odskoky.

5.   Vyberte si pletivo

Na trhu nájdete viacero typov pletiva odlišujúcich sa od seba pevnosťou, odolnosťou, vzhľadom, záručnou dobou či cenou. Pri výbere majte vždy na zreteli funkcie, ktoré má pletivo spĺňať i typ terénu.

4-hranné pozinkované pletivo

Klasikou je 4-hranné pozinkované pletivo. Charakterizuje ho najmä univerzálnosť. Disponuje hrúbkou drôtu v priemere 2 mm a veľkosťou oka 60 mm.

4-hranné poplastované pletivo

Čoraz obľúbenejšie je 4-hranné poplastované pletivo. Poplastované plotové pletivo Klasik patrí k ekonomicky najvýhodnejším. K dispozícii sú poplastované pletivá v rôznych výškach, veľkostiach oka, hrúbkach drôtu, farbách i baleniach.

Zvárané pletivo v rolkách

Poplastované zvárané pletivá v rolkách sú dostupné vo viacerých variantoch. Ak hľadáte pletivo, ktoré má slúžiť aj ako nosný prvok pre popínavé rastliny, výbornou voľbou je pletivo Plastirol. Je pre vás dôležité, aby bol pletivový plot elegantný? Oceníte zvárané pletivo Luxor 2. Zvárané pletivo Forte Medium poteší tých, ktorí majú na dvore veľkých psov a nechcú, aby im ušli. Na všetky zvárané pletivá v rolkách sa vzťahuje 15-ročná záruka na vysokokvalitnú povrchovú úpravu.

6.  Využite funkcie online kalkulácie

Online kalkulácia oplotenia slúži na to, aby ste vedeli, čo všetko budete ku konkrétnemu pletivu potrebovať. Samozrejme, zahŕňa aj výslednú cenu s možnosťou si pletivo s príslušenstvom objednať.

S online kalkulačkou oplotenia sa vám nestane, že zabudnete na objednanie vzpier či spiniek na stĺpik či záhradnú bránu.

7.  Preštudujte si návod na montáž

Súčasťou každého pletiva je podrobný návod na montáž. Skôr, ako sa pustíte do realizácie oplotenia na svojom pozemku, dôkladne si ho preštudujte. Zrejme zistíte, že okrem pletiva a príslušenstva budete potrebovať, napríklad betón, meracie pásmo, rýľ a aspoň jedného parťáka, ktorý vám s tým pomôže.