Home / Blog / Internet – studnica vedomostí, či bulvárny plátok?

Internet – studnica vedomostí, či bulvárny plátok?

Kedysi sme sa učili v škole veľké množstvá vecí. Neexistoval internet, študovali sme po večeroch knihy. Čítali sme, vedeli sme správne gramatiku a udržiavali si kultúrnu úroveň.
Nie tak dávno som počul, že v dnešnom modernom svete nepotrebujete vedieť množstvo informácií, ale potrebujete vedieť, kde informácie hľadať.

Internet je skutočne takou studnicou vedomostí. Za sekundu sa dozviete, kto koho ohováral vo Farme, ktorý politik prekročil rýchlosť, kde sa udiala hromadná havária a že Martinka z Turca je naozaj svetovou slovenskou šampiónkou vo vzdelávaní národa. Samé zbytočné množstvá informácií, ktoré si tlačíme do hláv mediálne, textovo a ešte aj naviac z webových stránok.

Ja mám rád informácie iného charakteru. Vzdelávacieho. Spoločníka mi robí horúca káva Lavazza, pohodlná stolička a príjemná hudba.

Rozvíjať si všeobecné vedomosti nikdy nie je na škodu. Najmä ak ide o informácie, ktoré viete vo vhodnej chvíli použiť vo váš prospech. Minule som zbystril, pri informácii, že výrazne rastie predaj vína  s nálepkou BIO ?  Vedeli ste, že aj víno môže byť BIO? Pozrite si napríklad web biotoscana.sk. Predtým ma zase zaujali informácie, venujúce sa vplyvu sociálnych sietí na ľudí, ako sa vyrába chutná káva, že existuje prototyp najnovšieho auta na vzduch?

Sila internetu nespočíva len v tom, že môžete študovať čo chcete a kedy chcete, ale aj v odvrátenej stránke jeho tváre, deformovaní ľudských charakterov, či pováh. Schválne. Čomu sa venujete na internete vy a koľko času pri ňom strávite? Sú informácie, ktoré vám dáva aspoň trošku hodnotné, alebo otvoríte prvú stránku s bulvárom a riešite kto mal viac plastík, viac rozvodov, či príde koniec sveta o pár tisícročí alebo rovno o milión rokov?

Čo vlastne pre nás začal znamenať internet? Je to zdroj vedomostí pozdvihujúci našu kultúrnu úroveň, alebo bulvárny mienkotvorný zdroj kaziaci úroveň národa?

Dávame zľavy dokopy na zlavynasbavia.sk !

Text: Peter

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply