Home / Láska, sex, vzťahy / Keď to vo vzťahu škrípe

Keď to vo vzťahu škrípe

Sto ľudí, sto chutí. Každý z nás je iný, preto aj vzťahy prežívame rozdielne. Ako sa každý jedinec vyvíja v rozdielnej postupnosti, aj vzťah prechádza určitými fázami vývoja rôzne. Niekto je v tridsiatke stále veľkým dieťaťom, iný už cíti zodpovednosť a zažil toho viac než dosť. Povahové črty partnerov formujú aj ich vzťah. Hlbšou analýzou psychiky človeka by sa dalo predpokladať, kedy kríza vo vzťahu môže nastať. Veríme, že sa chcete škriepkam a akýkoľvek krízam vyhnúť, no pri vzťahoch platí, že ak má byť spolužitie naozaj kvalitné, musí si za svojho pôsobenia prejsť nejakým tým “škrípaním”. Bez toho to jednoducho nie je ono. Aj hádka totiž upevňuje lásku. Vymeníte si názory, uvoľníte napätie, ktoré ste nosili už dlhšiu dobu ako obrovský balvan na duši. Umením je, ako sa s krízou vysporiadate a akou cestou sa budete ďalej uberať. Dokážete hádku hodiť za hlavu a pokračovať, alebo radi bodáte do živého, neustále sa v „zažehnanom“ probléme piplete a čeríte vodu? Možno ste toho názoru, že oddanosť a vernosť sú len ľudskými privilégiami. Opak je však pravdou. Tento jav nájdete aj v zvieracej ríši. Napríklad taký labutí párik si dokáže byť verný celý život. Keď jeden uhynie, tak druhý si neraz siahne na život .

V ktorej fáze vzťahu môžete teda krízu očakávať?

  • Randenie – ak zlyháva komunikácia a jeden z partnerov by sa chcel niekam posunúť, zatiaľ čo druhému momentálny stav vyhovuje, začína sa komplex hádok a výčitiek.
  • Vytriezvenie –  končí sa prvotné zaľúbenie, zložíte ružové okuliare a prichádza realita. Partner už nie je taký dokonalý, začnete si uvedomovať jeho chyby. Je ťažké odhadnúť, kedy sa vzťah posunie na túto úroveň, no predpokladá sa, že to môže byť už po 6 – 8 mesiacoch. Pokiaľ si však partneri uvedomia, že je tu aj niečo iné, ako neustále obdarovanie sa bozkami a vodenie sa za ručičky, budú tolerantní a vzájomne sa rešpektovať, tak veľmi hravo túto krízu zažehnajú a posunú sa do ďalšej fázy.
  • Rozdielnosť – staré známe a toľko diskutované „protiklady sa priťahujú“ je síce veľmi vzrušujúce a sľubuje vášnivý vzťah, no ak sa jeden z partnerov alebo i obaja sústredia len na to, čo ich rozdeľuje, tak je oheň na streche. Aby ste sa vyhli konfliktom a dokázali tento plameň uhasiť, musíte si jednoducho zvyknúť na vlastnosti svojho partnera, rešpektovať ich, ba dokonca snažiť sa ich využiť vo svoj prospech.
  • Prírastok – snáď žiaden pár sa nevyhne napätiu po narodení dieťaťa. Práve preto je nezmysel myslieť si, že krízu vo vzťahu zažehnáme prírastkom. Nový člen rodiny je veľká zmena. Narastá pocit zodpovednosti. Máte menej času jeden pre druhého. I tu platí – komunikujte, problémy si vydiskutujte, hoci i zvýšeným hlasom, ale tak, aby viedli k spoločnému riešeniu.
  • Pocit prázdneho hniezda – v tomto čase má pár za sebou už nejakú tú hádku, no prichádza jedna z tých najťažších a snáď už i posledných. Zvykli ste si starať sa o deti, rozdeliť sa medzi prácu a rodinu, no deti sú odrazu preč a vy si začínate s partnerom zavadzať. Možno jeden z vás prežíva druhú pubertu a potrebuje si niečo dokazovať. Pozor, aby ste si neuvedomili, že sa vlastne vôbec nepoznáte a nezačali sa odsudzovať. Pokiaľ je mladícke vyčíňanie neškodné, tak vám môže aj prospieť. Nechajte sa inšpirovať a zabavte sa tak, ako ste to robili kedysi, cestujte, nájdite si spoločné hobby.

Krízové obdobia si vyžadujú aj krízové riešenia. Skúste si denne venovať aspoň desať minút. Päť minút nechajte hovoriť partnera o tom, čo ho trápi, päť minút hovorte vy. Alebo si len vychutnávajte vzájomne ticho. Prajeme čo najmenej hádok a čo najviac úspešných riešení. Nech vám vaša láska vydrží a nezlomí ju obyčajná sebeckosť, nadutosť či netolerancia.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

 

Leave a Reply