Home / Bývanie / Ako dokážu LED žiarovky zlepšiť váš život?

Ako dokážu LED žiarovky zlepšiť váš život?

Čím doma svietite? Ak ste na túto otázku odpovedali, že halogénovými žiarovkami, pravdepodobne si zbytočne sťažujete život. Ako si ho ale uľahčiť? Sú tu predsa LED žiarovky!

Technológie svietenia sa každým rokom vyvíjajú, po dlhé roky však tieto technológie dosť stagnovali. Prvá halogénová žiarovka totiž bola predstavená už veľmi dávno a ľudstvo si ňou svietilo desiatky rokov bez výraznejšej technologickej zmeny. Halogénové žiarovky sa totiž javili ako ideálny spôsob svietenia. Jednoduchá konštrukcia pozostávajúca z drôtiku, ktorým prechádza elektrický prúd a sklenenej banky, to je základ každej halogénovej žiarovky. Prečo teda za ňu hľadáme náhradu a všetci začíname používať práve LED žiarovky? Nuž, dôvodov je viacero a určite ste ich niekedy pocítili aj na vlastnej koži. Napríklad taká krehkosť. Halogénové žiarovky sú mimoriadne krehké, na druhej strane, LED žiarovky majú často obal vyrobený z plastu, tak ľahko sa teda nerozbijú. Hlavná výhoda LED žiaroviek však spočíva v niečom inom.

Ach, tá spotreba…

V dnešnej ekonomickej a ekologickej dobe čoraz viac hľadíme na spotrebu zariadení, ktoré používame a žiarovky nie sú výnimkou. A práve v tejto oblasti LED žiarovky doslova valcujú tie halogénové. Tradičné žiarovky totiž produkujú zbytočné tepelné straty, ktoré sa prejavujú na vysokej spotrebe energie. Naopak, LED žiarovky pracujú na odlišnom princípe, ich tepelné straty sú tak zanedbateľné a spotreba neporovnateľne nižšia. Ich výhodou je napríklad aj vysoká svietivosť, ktorá je dostupná ihneď po zapnutí, malá veľkosť a jednoduchosť. Navyše, dajú sa využiť prakticky všade. Ideálne je aj ich použitie v domácnosti, napríklad také LED pásiky, ktoré si môžete nalepiť niekde na stenu alebo nábytok a vytvoriť tak veľmi efektné podsvietenie. Prípadne LED panely alebo aj obyčajné LED žiarovky. LED svietidlá si však nájdu svoje uplatnenie aj vonku, napríklad ako LED reflektory. Viac o nich sa dozviete tu. Tak nečakajte a vyberte si svoje moderné svietilo aj vy!