Home / Šport / Hrazda na cvičenie pre efektívny domáci tréning

Hrazda na cvičenie pre efektívny domáci tréning

Radi cvičíte v posilňovni na hrazde? Tak si kúpte jednu domov. Hrazda je pomôckou na efektívne precvičenie rôznych svalových partií. Existuje veľa typov hrázd a mnohé z nich sú určené na domáce použitie. Vďaka tomu si tréning môžete dopriať každý deň bez nutnosti návštevy fitness centra.

Pre koho je hrazda určená

Túžite po pevných svaloch paží, chrbta a brucha? Ak je odpoveďou áno, je hrazda pre vás tou správnou pomôckou na cvičenie. Podobne ako veža na cvičenie slúži na posilňovanie veľkého množstva svalových partií, ale zaberie oveľa menej miesta. Domáce cvičenie na hrazde prináša veľa výhod. Usporíte peniaze, ktoré by ste minuli na vstupnom do telocvične a nie ste obmedzovaní ostatnými cvičiacimi. Navyše sa tvarovaniu svalov vrchnej časti tela môžete venovať vždy, keď budete mať zopár voľných minút. Existuje veľa modelov hrázd. Výber hrazdy závisí od vašich finančných a priestorových možností. Pre lepší prehľad cien a typov hrázd kliknite na stránky internetového obchodu inSPORTline.

Základné typy hrázd

Medzi najlacnejšie modely hrázd patria tie, ktoré sa dajú zavesiť na dvere. Takáto hrazda na cvičenie sa dá zakúpiť za pár eur, ale neposkytuje pri tréningu dostatočnú stabilitu a priestor na cvičenie. Z tohto dôvodu nie je vhodná na pravidelné trénovanie. Hrazda na stenu už umožňuje väčšiu variabilitu cvikov, ale vyžaduje inštaláciu v miestnosti s vyšším stropom. Hrazda pripevnená na stenu je dostatočne stabilná. Medzi jej nevýhody patria priestorová náročnosť a stereotyp pri cvičení spôsobený pozeraním do steny. Najlepšou voľbou sú hrazdy, ktoré sa upevnia na strop. Dajú sa na nich trénovať všetky cviky a zároveň sú vhodné na húpanie či výskoky.

Na čo by ste nemali zabudnúť

Pri cvičení je dôležitá bezpečnosť, a preto by malo byť ukotvenie hrazdy naozaj pevné. Hrazdu upevnite do výšky, pri ktorej stojíte na špičkách. Vaše prsty sa pri tomto postoji dotýkajú miesta, kde by ste hrazdu mali namontovať. Pre cvičenie zhybov budete potrebovať nad hrazdou priestor vo výške minimálne 35 cm. Čím väčší priestor, tým väčšia variabilita cvikov. Nešetrite ani na dĺžke tyče. V budúcnosti sa vám dlhšia tyč môže hodiť na pripevnenie športových doplnkov na cvičenie napr. TRX lán alebo gúm. Odporúčané minimum dĺžky hrazdy je rozmer šírky vašich ramien plus 30 cm. Ideálny priemer hrazdy by sa mal pohybovať nad 3 cm. Prispôsobte výber hrazdy na cvičenie vašim schopnostiam a priestorovým možnostiam. Budete prekvapení množstvom cvikov, ktoré sa dajú na hrazde robiť v pohodlí domova.