Home / Ostatné / Keď sa sci-fi drie do reality

Keď sa sci-fi drie do reality

Kto by nepoznal fantastického a neskutočného Jula Verna? Mnoho z jeho „uletených“ predstáv sa vyplnilo. I vám sa zdá, že dnes nie je nič nemožné? Neustále sa niečo nereálne stáva realitou. Čo kedysi vyzeralo trúfalé a možné len na filmovom plátne je dnes normálne. Dosiaľ sme mnohé kúsky z technického sveta videli len v sci-fi, dnes sa stávajú skutočnosťou. Jedným z radu trúfalých vynálezov sú aj fantastické kontaktné šošovky. Určite si spomeniete na nejedného hrdinu, ktorému sa na sietnici premietli dôležité informácie a obrazy. Dnes sa stávajú takéto šošovky realitou. A to sa ešte koncom 19. storočia vyrábali len zo skla, o niečo neskôr z plexiskla. Nik si vtedy netrúfal o dokonalých šošovkách ani len snívať.

Nepohodlný materiál šošoviek zamenil v 50. rokoch český vedec Otto Wichterle, ktorý sa zaoberal vývojom sieťových hydrofilných gélov. Cestou vo vlaku ho napadlo, že môže svoje poznatky využiť aj v lekárstve. A tak sa šošovky  (spolu s kockovým cukrom, bleskozvodom či semtexom) zaradili do radu českých vynálezov. No nové fantastické šošovky vyvinuli v Belgicku. Zatiaľ sú schopné zobraziť len text, no sme len na začiatku. Plánuje sa aj premietanie obrazu. Výskumníci univerzity v belgickom  Gente zostrili zakrivený LCD displej. Pomocou bezdrôtových technológií sa tu dá premietať obraz. Už v minulosti boli pokusy s obrazom, no dostal sa len na malú plochu šošovky. Ambície narastajú. Obraz má byť na celej ploche. Do užívania by sa mali dostať „obrazové“ šošovky do piatich rokov. Filmový zážitok si tu asi neužijete, ale môžete si na nich premietnuť SMS-ky, navigáciu alebo tiež správy. Ich bonusom bude aj  klasická ochrana proti slnečnému žiareniu. Dá sa teda rátať so všestranným využitím. Možno tiež oceníte možnosť meniť farbu dúhovky. Medzi detaily, ktoré treba dotiahnuť do konca patrí prepojenie s inteligentným telefónom alebo to, ako je ľudské oko schopné zaostriť na takú malú vzdialenosť.

Šošovkám šliapu na päty odborníci z Google, ktorí predstavili svoje okuliare Google Glass. Aj tie vedia bez problémov zobraziť majiteľovi potrebné informácie. Plánuje sa, že okuliare celkom nahradia inteligentné telefóny, internet, navigáciu a diár. Ale i toto si vyžaduje ešte nejaký ten čas. Zatiaľ sa okuliare pýšia „iba“ vlastnosťou akejsi webkamery.

Pentagon však už dlhšiu dobu využíva špeciálne okuliare iOptic. Vyvinula ich agentúra DARPA ( Agentúra pre výskum pokročilých obranných projektov). Obraz z okuliarov je vnímaný tak, akoby bol   tri metre pred človekom.

Stojíme teda opäť bližšie k technickému vrcholu. Otázkou je, koľko bude takáto super vecička stáť a či bude prístupná bežným smrteľníkom.

Ako môže vyzerať bežný deň s obrazovkou na očiach si môžete pozrieť na videu:

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=9c6W4CCU9M4′]

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply