Home / Nezaradené / Šetrite si oči!

Šetrite si oči!

I vy musíte každý deň sedieť niekoľko hodín pred monitorom a namáhať si oči? Cítite, že sú každým dňom viac a viac unavené a radi by ste im dopriali niečo lepšie, ako len silný jas? Ak ste dvakrát odpovedali „áno,“ odporúčame vám aplikáciu F.lux.

F.lux je malá, jednoduchá aplikácia dostupná zadarmo pre OS Windows, OS X, Linux a dokonca i pre iPhone/iPad.

 

Čo F.lux dokáže? Po jeho nainštalovaní vyhľadá vašu polohu a upraví svoje nastavenia podľa zemepisnej šírky a dĺžky. Po upravení nastavení je pripravený plniť svoju úlohu, ktorou je upravovanie „farebnej teploty“ monitora, či displeja. Počas dňa, keď je svetlo v miestnosti najväčšie, jas a celkovú svetelnú „žiaru“ až tak nepociťujeme. Čím sa však viac stmieva, silný jas začíname pociťovať. Hlavne počas nočnej práce to môže skončiť bolesťou hlavy. F.lux sa postará, aby ste podobné problémy nemali. Počas dňa postupne upraví „farebnú teplotu,“ t.j. žiarenie monitora na priateľnejšie farby, v našom prípade so slabomodrým nádychom. Počas súmraku, stmievania a noci F.lux nastaví farby monitora do slaboružovej, resp. slabo oranžovej, čo je pre oči priateľnejšie ako jasná biela. Najviac to oceníte v noci, keď silný jas priam vypaľuje zrak. Existuje však i iné riešenie – upravovanie jasu ručne, to by však nikoho nebavilo robiť viac ako deň…

F.lux je aplikáciou, ktorá vás bude baviť a ušetrí vám unavenosť očí. Prvé dni asi nebudete nadšení z danej zmeny, neskôr si bez neho ale prácu už nebudete vedieť prestaviť.

Na nasledujúcich odkazoch môžete stiahnuť F.lux pre všetky tipy spomínaných OS.

Pre OS Windows

Pre OS X (mac)

Pre Linux

Pre iPhone/iPad

 [plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Erik

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply