Home / Cestovanie / 4 tipy pre zodpovedných vodičov

4 tipy pre zodpovedných vodičov

Veľa motoristov považuje auto za spotrebnú vec a nechce mu venovať viac času, než je treba. Poďme si pripomenúť, na čo by zodpovedný vodič nemal zabúdať.

#1 Výmena pneumatík

Už niekoľko rokov platí povinnosť mať od 15. novembra do 31. marca za špecifických poveternostných podmienok na aute obuté zimné pneumatiky. Na jeseň a na jar sa preto nezabudnite objednať do pneuservisu na ich výmenu. Jazda na letných pneumatikách v zime je vyložený hazard, použitie zimných pneumatík v lete zvyšuje spotrebu a predlžuje brzdnú dráhu vozidla. Odporúčame používať pneumatiky v takom období, pre ktoré sú určené.

#2 Garančné prehliadky

Každý automobil má od výrobcu predpísaný servisný interval, ktorý je nutné dodržiavať, pokiaľ je auto v záruke. Buď je to po najazdení určitého počtu kilometrov, alebo to môže byť po uplynutí nejakej doby, najčastejšie jedného roka. Nové autá sa už na blížiaci sa termín prehliadky pripomínajú samy. Súčasťou takej prehliadky je výmena filtrov, oleja, kontrola prevádzkových náplní a dôležitých komponentov auta, ako sú napríklad brzdy, tlmiče, nápravy, výfuk. Výhodou je, že garančnú prehliadku možno absolvovať v akomkoľvek autoservise. Aj po uplynutí záruky ale nechajte svoje vozidlo čas od času kompletne skontrolovať.

#3 Technická kontrola

Rovnako tak aj technická kontrola má daný interval. Ten je v prípade nového vozidla 4 roky, ďalej je dvojročný. Na rozdiel od garančnej prehliadky je ale tzv. „technická” povinná. Každé dva roky teda musíte navštíviť stanicu technickej kontroly, kde po prehliadke stavu vozidla dostanete osvedčenie o spôsobilosti pre prevádzku. To sa označuje červenou nálepkou s vyznačením platnosti na zadnej registračnej značke. Pozor, nájdete tam iba mesiac a rok, presný dátum, dokedy vám technická platí, je uvedený vo veľkom technickom preukaze. V prípade neplatnej technickej kontroly sa vystavujete postihu od polície.

#4 Kontrola povinnej výbavy

Dôležitou súčasťou vozidla je aj povinná výbava. U nás by jej súčasťou mal byť kľúč na kolesá, hever, rezervné koleso (okrem vozidiel vybavených systémom TPMS a RunFlat pneumatikami), výstražný trojuholník, reflexná vesta a lekárnička. Pozor, jej obsah musí odpovedať normám a nesmie byť po expirácii. Povinná výbava sa v iných štátoch môže líšiť, takže pred cestou si vždy zistite, ako je to s ňou vo vašej cieľovej destinácii.

Či už používate auto iba na cestu do práce, alebo v ňom najazdíte za rok tisíce kilometrov, jeho dobrý technický stav by mal byť samozrejmosťou. Premávka na cestách potom bude bezpečnejšia pre všetkých jej účastníkov.

 

Zdroj foto: Pexels.com