Home / Nezaradené / Najstrašidelnejšie miesta na Slovensku

Najstrašidelnejšie miesta na Slovensku

Strach má „veľké oči“ a v ľuďoch vyvoláva zdesenie takmer každý schátraný dom či neudržiavaný cintorín. Mnohé miesta vo svete sú opradené strašidelnými legendami. Možno sa to zdá nepochopiteľné, ale práve strach je dobrým marketingovým ťahom na prilákanie návštevníkov. Ak by ste očakávali, že väčšina z nás sa bude týmto miestam vyhýbať, tak ste na omyle. Veci a miesta, ktoré dokážu šokovať či vzbudiť strach sú paradoxne lukratívne pre rozvoj turizmu a lákavé pre ľudí milujúcich adrenalín. Napríklad pán temnôt, Vlad Tepes známi ako Dracula zarába Rumunom milióny.

Rumuni majú krvavého grófa a my zasa grófku. Avšak Slováci na povesti o Erzsébet Báthory nezarábajú až také horibilné sumy. To však nič nemení na fakte, že jej sídlo, Čachtický hrad, je strašidelným miestom. Za múrmi tohto hradu sa údajne odohrávali vraždy mladých dievčat, v krvi ktorých sa čachtická pani kúpala, aby si udržala večnú mladosť. Erzsébet alebo Alžbeta je považovaná za najznámejšiu masovú vrahyňu v slovenských i maďarských dejinách.

Zimomriavky vám určite nabehnú aj pri pavučinami opradenej, vlhkej a smrťou páchnucej hladomorni. Na Slovensku ich je hneď niekoľko. Či už samotne stojace alebo ako súčasti hradov. Napríklad pri vstupe do Oravského hradu vás na ne upozornia malé zamrežované komôrky. Už samotná tesná miestnosť bez svetla vyvoláva pocit hrôzy, no ak by ste v nej mali byť o hlade a smäde, strach by sa iba stupňoval. Určite to neznie ako lákavá predstava. Pozvánka do takejto destinácie sa prijíma len ťažko. Držanie človeka o hlade je jedným zo spôsobov mučenia. Pri návšteve niektorej z nich sa vám preto môže zdať, že počujete zúfale stonanie, prosby, výkriky a škrípanie zubami dávnych obetí. Strašidelným miestom je určite aj Mikulášska mučiareň, ktorá je súčasťou Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši. Expozíciu tvoria kresby a nástroje z mučenia a vypočúvania slávneho Jánošíka. Pri pohľade na dereš, škripec, španielsku čižmu či kliešte na vytrhávanie jazyka sa vám budú „ježiť chlpy“.

Strašidelné domy nie sú len výmyslom hollywoodskych filmárov. Skutočné strašidelné domy máme aj na Slovensku. Za zmienku určite stojí rodinný dom v Matejovciach pri Poprade, kde údajne lietajú riady a bezdôvodne padajú obrazy. O hrôze ďalšieho z nich vypovedá už samotný názov. Zvláštny buchot a dvíhanie klady na mučenie sa vraj deje v tzv. Katovom dome pod Trenčianskym hradom.

Hrôzostrašným miestom, ktoré (bohužiaľ) nie je iba opradené legendami, aby prilákalo zvedavcov, je aj les na Brezine, ktorý pamätá krutosti vykonané gestapom počas druhej svetovej vojny. Odviedli celkom 69 osôb, civilov, domácich aj zahraničných vojakov a partizánov, ktorí boli v lese beštiálne zavraždení a zahrabaní do niekoľkých hrobov. Po oslobodení mesta bolo od 18. mája 1945 na trenčianskej Brezine v lokalite Dušova dolina, Vápenice a Široké objavených a exhumovaných sedem hrobov, v ktorých bolo nájdených 69 obetí, z toho 65 mužov a 4 ženy. Všetci boli bosí, nahí alebo len chabo oblečení a na ich telách boli stopy po mučení. Zastrelených ranou do tyla bolo 61 mužov a 3 ženy; dvaja boli zaškrtení, dvaja muži a jedna žena mali rozbité lebky. 26 obetí sa nepodarilo identifikovať. Na mieste masových hrobov v Dušovej doline sa nachádza malý pomník s dvomi pamätnými tabuľami. Po exhumácii bolo 56 obetí prevezených z miesta nálezu a pochovaných na cintoríne nad Čerešňovým sadom.

No na druhej strane v našej rodnej vlasti nájdete aj  miesta, ktoré síce desivo znejú, ale s krutosťou a strachom nemajú nič spoločné. Jedným z nich sú Temné smrečiny. Temnosmrečianska dolina je jednou z najodľahlejších a najmenej frekventovaných tatranských dolín, ale zároveň patrí aj medzi tie najkrajšie.

Ak sa nebojíte báť, tak určite navštívte niektoré z vyššie uvedených najstrašidelnejších miest na Slovensku. Ak sa bojíte, zvoľte niečo, čo má iba desivý názov. Možno aj vy poznáte nejaké to “zašité” strašidelné miesto, ktoré vás máta v snoch alebo sa mu radšej okľukou vyhýbate. Pravdou však ostáva, že väčšina strašidelných príbehov sú len dobre strážené a rokmi “prikrášľované” legendy. Aj keď…

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply