Home / Blog / PR články / BOLESŤ CHRBTA – nesprávny prístup k svojmu telu

BOLESŤ CHRBTA – nesprávny prístup k svojmu telu

Štatistiky hovoria, že 8 z 10 ľudí trpí silnými bolesťami dolnej časti chrbtice. Vo väčšine prípadov však nie je známa príčina, čo je veľmi stresujúce. Asi 19 z 20 prípadov bolestí v krížovej oblasti chrbtice lekári klasifikujú ako nešpecifické. Bolesti sa často stupňujú, ale príčina nie je odhalená.  Bolesť zvyčajne pocítime pri dvíhaní ťažkého predmetu alebo  pri špecifickom pohybe, kedy chrbát zabolí.  Obvyklá rada lekárov je pravidelná pohybová aktivita a kvalitný spánok v kombinácii s liekmi, ktoré môžu dočasne utlmiť bolesť, ale problém neriešia.  Problém zväčša pretrváva niekoľko týždňov až mesiacov. Kedy je podľa odborníkov potrebné spozornieť a začať radikálne meniť faktory, ktoré môžu problémy s chrbticou ovplyvniť,…

Review Overview

User Rating: 1.95 ( 5 votes)

Štatistiky hovoria, že 8 z 10 ľudí trpí silnými bolesťami dolnej časti chrbtice. Vo väčšine prípadov však nie je známa príčina, čo je veľmi stresujúce. Asi 19 z 20 prípadov bolestí v krížovej oblasti chrbtice lekári klasifikujú ako nešpecifické. Bolesti sa často stupňujú, ale príčina nie je odhalená.  Bolesť zvyčajne pocítime pri dvíhaní ťažkého predmetu alebo  pri špecifickom pohybe, kedy chrbát zabolí.  Obvyklá rada lekárov je pravidelná pohybová aktivita a kvalitný spánok v kombinácii s liekmi, ktoré môžu dočasne utlmiť bolesť, ale problém neriešia.  Problém zväčša pretrváva niekoľko týždňov až mesiacov. Kedy je podľa odborníkov potrebné spozornieť a začať radikálne meniť faktory, ktoré môžu problémy s chrbticou ovplyvniť, zmierniť až odstrániť?

  • Bolesť či pichanie v zadnej časti hrudníka
  • Slabosť svalov na nohách a rukách
  • Bolesť  krížov pri prebudení
  • Stuhnuté svalstvo pri vstávaní ráno z postele, ktoré trvá dlhšie ako 20 minút
  • Nepokojný spánok
  • Bolesti hlavy a krčnej chrbtice

bolest chrbta

 

Spozornieť by mali  tiež ľudia, ktorých životný štýl ovplyvňujú nasledujúce faktory. Ak sa bolesť chrbtice ešte neukázala, v najbližších mesiacoch či rokoch hrozí. Ak máte nedostatok pohybu, trpíte nadváhou, obľubujete sedavú prácu za počítačom, podliehate stresu či nedbáte na správne držanie tela, ste jednoznačne rizikovou skupinou. Dôležitý je tiež spánok. V tejto súvislosti zohráva dôležitú úlohu výber matraca. Na stránke www.emi.sk nájdete nielen niekoľko druhov matracov, ale tiež odborníkov, ktorí vám pomôžu vybrať ten správny matrac pre vás, vzhľadom na potreby a ťažkosti v súvislosti so zdravotným stavom. Počas spánku si telo predsa potrebuje najviac oddýchnuť a načerpať energiu do nového dňa, kedy stres v práci či málo pohybu ovplyvňuje zhoršenie problému s bolesťou krížov či krčnej chrbtice. Nechcete sa predsa zobúdzať unavení s redbullom na nočnom stolíku! Relax je to, čo vaše telo najviac potrebuje. Mnohokrát však podceňujeme práve túto časť dňa – noc. Je to ako s kvalitnými topánkami – tie nekvalitné nás rovnako „donesú“ do práce, avšak bolesť nôh nám znepríjemní deň a výkon v práci bude oveľa nižší ako s kvalitnou obuvou, ktorá nám zaručí pohodlie počas 8 hodinovej šichty v práci. Ak spíme 8 hodín denne na nekvalitnom matraci, ktorý nám spôsobí problémy už pri prebudení, výkon počas dňa rovnako klesá. Istotne nechcete patriť medzi tých neúspešných ubolených ľudí vo firme, že? Ale žiadnu paniku. Nemusíte nikam chodiť, objednajte online počas obednej pauzy správny matrac, pretože manažér s kruhmi pod očami a s ubolenou chrbticou nemá na skupinovom meetingu ten potrebný drive!

Rozhodnite sa: zdá sa vám, že 8 hodín, ktoré sú každý jeden deň pravidelne rozvrhnuté na oddych, relaxáciu a udržiavanie silného imunitného systému prespíte radšej v nepohodlí alebo sa rozhodnete radikálne skvalitniť vašu životosprávu a tým aj výkony počas dňa? A aby sme ulahodili aj tým, pre ktorých je spálňa nielen nutným oddychom počas 6-8 hodín pravidelného spánku, ale tiež oázou pokoja, dôležité je premyslieť si tiež výber správnej farby steny a posteľnej bielizne. Pozor na vínovo-červenú, je agresívna! Odporúčame skôr jemné pastelové farby, ktoré vyžarujú pokoj a nehu. Na trhu je niekoľko rôznych variácií farieb v rozličnej cenovej kategórii. Nemali by ste mať problém vybrať si posteľné plachty za dobré ceny. Spríjemnite si tak miesto, na ktorom záleží, aký bude váš ďalší deň.

Úspech alebo bolesť? Rozhodnutie je na vás. Kvalitný spánok, šport a prechádzka v prírode – to sú naše recepty.

Zdroj: http://www.betterhealth.vic.gov.au, http://www.patient.co.uk

Foto: freedigitalphotos.net

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]